Het woningtekort is een landelijk probleem en ook Lingewaard ontkomt er niet aan. De gemeenteraad ontving meldingen dat ouders of kinderen tegen problemen aanliepen bij de zoektocht naar een woning, aldus SP-raadslid Carla Claassen. Kinderen van inwoners moeten noodgedwongen elders een plek zoeken. En daarna is het lastig om weer terug te keren. Voor deze groep is de motie ‘Sociale binding met Lingewaard’ bedacht.
De gemeenteraad nam de motie op 4 december 2023 unaniem aan, waarmee het college wordt gevraagd te organiseren dat mensen die een sociale binding hebben met de gemeente, voorrang gaan krijgen bij het verkrijgen van sociale huurwoningen. Er is sprake van sociale binding als de ouders en/of grootouders van de woningzoekende wonen in de gemeente.
Dit brengt verschillende voordelen met zich mee. Doordat meer jongeren naar de gemeente verhuizen, kan bijvoorbeeld de problematiek rondom vergrijzing en mantelzorg afnemen.
Toch is het nog niet zo eenvoudig om de motie in regelgeving te vertalen waarmee de wens van de gemeenteraad werkelijkheid wordt. Zo is goedkeuring van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen en instemming van alle regiogemeenten vereist. Daarnaast moeten woningcorporaties overtuigd worden van de noodzaak en haalbaarheid van deze aanpassingen. Ook bestaat er discussie over de wenselijkheid van woningtoewijzing op basis van sociale binding met de gemeente, omdat hierdoor een deel van de woningen niet beschikbaar voor andere woningzoekenden blijft.
Hoewel bij nieuwbouwprojecten al is afgesproken dat 50% van de woningen voor inwoners van Lingewaard wordt gereserveerd, is uitbreiding naar bestaande sociale huurwoningen complex. Dit vereist aanpassingen in de regionale huisvestingsverordeningen, wat een langdurig proces is.
Naar aanleiding van de motie heeft het college met de woningcorporaties Waardwonen en Woonstichting Gendt een overleg gehad. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen: het college pakt de motie op.
– Door de Politieke Redactie –