Alle ogen waren gericht op wethouder Peren, haalt hij het of haalt hij het niet?
Het ergste dat een bestuurder/wethouder kan overkomen is de raad verkeerd informeren. Het was zonneklaar, de affaire Haskoning vs gemeente werd aangewakkerd door burger Ton Segers. We hebben het allemaal kunnen volgen in de Gelderlander.
Het dagblad dat regelmatig door het college en de raad wordt beticht van verkeerde onvolledige informatie. Deze zaak loop dus al vanaf september 2016.
De uitstekende onderzoekjournalistiek bracht naar voren dat er wel degelijk sprake is geweest van een schriftelijke opdracht van de gemeente aan Haskoning. Weliswaar via een e-mail (!!!) , maar toch!
Tijdens het ingelaste onderwerp op de agenda van de raadsvergadering afgelopen donderdag, bleek al snel dat onze burgemeester als VVD bestuurslid veel heeft geleerd. Op de eerste plaats, valt er nog iets te redden!
Wie kan als zondebok aangemerkt worden?
Onze burgemeester is zelf verantwoordelijk voor de afwikkeling van zaken die zijn gesignaleerd via het circuit WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur).
In haar verdediging verdedigde zij op alle fronten wethouder Peren, verantwoordelijk portefeuillehouder. Zij had de directie opgedragen een intern onderzoek te doen en meldde direct dat dit wel eens gevolgd kon worden door toevoeging van een externe adviseur! Daar was goed over nagedacht!
Zo houd je alle ellende binnenkamers en zet je ook direct de raad buitenspel!
En passant kwam ook al duidelijk naar voren dat een ambtenaar wellicht de bocht uit gevlogen was, de schuldige was volledig in zicht en kan zijn of haar borst nat maken. Is hier wel sprake van een onafhankelijk onderzoek?
Wethouder Peren blijft politiek uiteindelijk altijd zelf verantwoordelijk! Het heeft er alle schijn van dat er binnen het ambtenarenkorps naar een zondebok wordt gezocht.
Dit dient vastgesteld te worden door een onafhankelijke instantie met een duidelijke omschrijving. Rijksrecherche?
En die duidelijke omschrijving wilde oppositiepartij PvdA, in de persoon van Maarten vd Bos, nu juist door raad laten bepalen. Volkomen terecht, immers de raad is het hoogste orgaan in de gemeentelijke organisatie.
Met hand en tand verdedigde onze burgemeester zich tegen deze voortgang. Zij houdt het graag in eigen hand. In alle betogen kwam duidelijk naar voren dat de coalitiepartijen, CDA, VVD, LBL EN LINGEWAARD NU al hadden besloten tegen de motie van de oppositie te stemmen. Totaal hebben zij immers 1 zetel meer dan de oppositie. Voor de zoveelste keer konden de 14 oppositie raadsleden bakzeil halen.
De grote vraag blijft, of die 15 coalitie raadsleden wel weten dat zij toezicht uit moeten oefenen op zowel het college als de organisatie!
Aldus geschiedde, de coalitie zoekt het zelf wel uit!
Het was toch wethouder Peren die ronduit verkondigde dat Hornbach niet gebouwd mocht worden. Als Nijmegen daaraan mee zou werken, zou Lingewaard niet meewerken aan de Dorpensingel! Was hij daarom zo gecharmeerd van het plan om het kleine pittoreske Ressen op te zadelen met ontsluiting voor de verkeersstromen?
Het is immers wel toevallig dat Haskoning in haar € 33.000,– kostende adviesrapport juist die Ressense variant als beste uit het rapport naar voren liet komen!
Bert Gerritsen