Omroep Lingewaard

Stille rampen …

Scholieren van OBC Bemmel gingen vrijdag 13 April de straat op om aandacht te vragen voor kindhuwelijken.

Wat zijn kindhuwelijken?

Er zijn veel jonge meisjes die in ontwikkelingslanden moeten trouwen tegen hun wil in. Ze worden dan  uitgehuwelijkt door hun eigen familie aan een man die veel ouder is. Als dit al niet erg genoeg is, worden deze meisjes meestal ook heel jong moeder. Ze zijn dan zelf nog kind als ze een kind moeten opvoeden, dit uithuwelijken gebeurt vaak door armoede. Meisjes worden in deze landen gezien als een last voor de familie, omdat er ook een bruidsschat moet komen die de ouders veel geld kost.

Wat zijn de gevolgen?

Door deze huwelijken zijn er veel vreselijke gevolgen voor deze meisjes, waaronder isolering en gebrek aan scholing. Omdat deze meisjes de hele dag in huis moeten blijven en het huis moeten onderhouden mogen ze soms nooit meer naar buiten en kunnen ze al helemaal niet naar school. Ook is er vaak huiselijk geweld doordat de mannen soms wel 40 jaar ouder zijn en veel sterker zijn. Hierdoor hebben ze vaak ook al op hele jonge leeftijd kinderen wat heel erg slecht voor hun lichaam is.

Wat kunt u zelf doen?

Het beste wat u zelf kunt doen is aandacht geven aan het onderwerp, omdat op deze manier de mensen in Nederland ook gaan beseffen dat dit niet normaal is.

Foto’s: Frank Lambertz