Omroep Lingewaard

Sleutelwoord…

Nog ruim een week en dan zit 2016 er alweer op. Traditioneel wordt er dan teruggekeken naar het jaar dat is geweest. Hoogtepunten, dieptepunten en de trend van de laatste jaren de verkiezing van het woord en het weerwoord van het jaar. Veelal gaat het hier om nieuwe woorden die ergens in het vergane jaar gelanceerd zijn in de (sociale) media door een willekeurig iemand. Het winnende woord van het jaar 2016 is “treitervlogger” geworden. Per toeval las ik de genomineerde woorden en zag dat deze ook nog eens per categorie waren ingedeeld. Zo hadden we woorden in de categorie Jongeren, Lifestyle, sport en amusement, economie en politiek. De meest creatieve woorden kwamen voorbij. Van loedermoeder tot sluipvlees van twijfeltrucker tot losersvlucht. Ook de weerwoorden druppelden gedurende het jaar binnen. Van waddenspatje tot babybilletjesweer, van vandaalhagel tot sokkenzomer. Het winnende woord werd uiteindelijk “flitswinter”.

Je zou denken dat het hele circus rondom deze verkiezing iemand die houdt van spelen met woorden wel kan bekoren maar eerlijk gezegd: het boeit me niet zo.
De afgelopen tijd is er veel te veel te doen geweest rondom woorden. Geschreven woorden, hardop uitgesproken of juist onuitgesproken woorden, verkeerd gekozen woorden, kwetsende woorden en woordenwisselingen met onverwachte gevolgen om maar eens wat te noemen. De “minder Marokkanen” uitspraak bijvoorbeeld. Weldoordacht en doelbewust uitgesproken maar ook een tweet van een Lingewaards raadslid die juist weer te snel en ondoordacht het web op werd geslingerd. In het groot maar ook in het klein kunnen bepaalde woorden heel veel in mensen los maken.

Na de discussie over of er nu wel of niet “zwarte” voor het woord “Piet” mocht staan verschenen er opeens berichten in de media dat men af zou willen van straatnamen met een koloniale achtergrond, deze zouden namelijk als kwetsend kunnen worden ervaren. En nu het einde van December nadert mag er aldus sommigen ook al niet meer gesproken worden over Kerst. Geen Kerstbrood, Kerstontbijt en Kerstpakket meer. Het woord Kerst moet worden vervangen door meer algemene uitdrukkingen waardoor we woorden als feestbrood en eindejaarsontbijt langzaam zien ontstaan . Dit om “andersgelovigen niet voor het hoofd te stoten” zo viel er te lezen. Te belachelijk voor woorden, mocht deze kentering echt serieus in overweging worden genomen.
Kijkend naar de Kerstsfeer die er gelukkig nog overal om me heen heerst denk ik dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen en dat het in deze meer bij woorden zal blijven dan dat er daden zullen volgen maar let wel: de invloed die woorden in diverse media en ons dagelijks leven kunnen hebben, en wat deze in mensen los kunnen maken, mogen we nooit onderschatten.

Terugkijkend op 2016 en dan met betrekking tot het woord van het jaar is wat mij betreft de keuze gemakkelijk, ik nomineer de woorden die daadwerkelijk het één en ander losmaakte in de mensen. Woorden die de sleutel vormden tot eenieders hart. Troostende woorden, opbeurende woorden, complimenten, liefdevolle woorden. Aanmoedigingen. Woorden van dank, waardering en respect.
Dat zijn de woorden waar ik graag het jaar mee af wil sluiten en het nieuwe jaar mee in wil gaan.
Respect voor mensen die hun hoofd boven het maaiveld uit durven te steken en durven te staan voor waar ze in geloven. Complimenten voor hen die er keihard voor werken om van onze gemeente en ons land een fijne plaats te maken om in te wonen, te werken en te leven. Sterkte voor eenieder die verdriet heeft gekend het afgelopen jaar, of er nog steeds middenin zit. Kracht voor hen die uitdagingen en obstakels moesten overwinnen of deze tegemoet moeten gaan treden het komende jaar.
En last but not least. Dank aan iedereen die het afgelopen jaar de moeite heeft genomen om mijn hersenspinsels te lezen, te liken en/of te delen. En dank aan de mensen die het mogelijk maakten dat er bijna wekelijks een stukje van mij online verscheen.

Ik heb er bijna geen woorden voor. Bijna dan hè hihi.
Fijne KERSTdagen en een geweldig 2017 gewenst …..in woord en daad.

Joyce Derksen