Omroep Lingewaard

Schoolvoorbeelden winnaars Steenbreektrofee 2024…

“Schooltuin inclusief onderwijs” in de gemeente Lingewaard is in de categorie maatschappelijke initiatieven winnaar geworden van de Steenbreektrofee 2024. Bij de professionals ging de trofee naar de “rioolvervanging: educatie én vergroening” in de gemeente Delft. De winnaars van de prijzen werden bekendgemaakt tijdens de Nationale Groendag die dit jaar in Eindhoven werd gehouden.

‘Eigenlijk zijn alle inzendingen winnaar’, zegt juryvoorzitter Margot Ribberink. ‘Ik ben ontzettend blij dat er zoveel projecten zijn om te vergroenen, zowel bij de maatschappelijk initiatieven als bij de professionele. De projecten bij die laatste categorie worden ook steeds beter en ik zie steeds meer samenwerkingsverbanden. Omdat we op allerlei niveau meer gaan samenwerken, kunnen we ook een versnelling aanbrengen in het vergroeningsproces.’

Onderwijsrendement
Bij de maatschappelijke initiatieven waren drie genomineerden: Moestuinstad Hilversum, vergroening van de Riemsdijkstraat in Wageningen en de schooltuin in Lingewaard. De jury besloot de trofee toe te kennen aan de unieke vorm van schooltuinieren waarbij het werken in de moestuin is geïntegreerd binnen andere vakken van het onderwijsprogramma zoals rekenen en geschiedenis. Het programma gaat uit van plezier, natuurbeleving en leren door te doen. En dit alles met aanwijsbaar onderwijsrendement.
Het idee van buurtbewoners in Wageningen om de Riemsdijkstraat te vergroenen, won de tweede prijs. Dit initiatief heeft voor verbondenheid gezorgd onder de bewoners waaronder jonge gezinnen, studenten en oudere stellen. De derde prijs was voor de moestuintjes in Hilversum; een initiatief van een groep bewoners om samen moestuintjes op te zetten en zo kennis te delen en nieuwe connecties te maken. Dit draagt bij aan de sociale verbondenheid.

Geveltuinen
Bij de professionals had de jury lovende woorden voor de wijze waarop Duurzaamheidscentrum de Papaver met de Klimaatmaat in Delft het vervangen van riolering aanpakt. Naast het vervangen van het riool maakte de gemeente van de gelegenheid gebruik om gelijk de openbare ruimte groener in te richten en geveltuinen aan te leggen. Daarbij worden ook scholen betrokken en bewoners bewust gemaakt wat ze zelf kunnen doen om hun eigen plek, nu en in de toekomst, leefbaar te houden. Naast lessen op de scholen gingen zij met aan de slag om hun schoolpleinen te vergroenen.

De tweede prijs was voor Buurtwens Goes; bewoners van de wijk Aria wilden een nieuwe speel- en ontmoetingsplek in het groen en in samenwerking met de gemeente, de wijkvereniging en andere organisaties werd dit gerealiseerd. Het Atalantaplein in Hoeksche Waard kreeg de derde prijs. Het betrof een vraag vanuit bewoners om van het versteende plein van 800 vierkante meter in ’s-Gravendeel een groene ontmoetingsplek te maken. De gemeente gaf hier gehoor aan.

Beplanting
De winnaars in beide categorieën kregen naast een trofee ook een stuk beplanting aangeboden. In overleg met duurzame kwekers wordt dat op een later tijdstip aangelegd. Alle genomineerden ontvingen een juryrapport met advies vanuit de brede vakjury. De winnaars van de tweede en derde prijzen kregen bovendien een vleermuisgevelkast, aangeboden door Vivara Pro.

Schoolvoorbeelden winnaars Steenbreektrofee 2024