Omroep Lingewaard

Schoolfoto’s? Klasse!: Van Franse school tot Huishoudschool…

Huissen had net als alle steden in de middeleeuwen al een school, waar kinderen lezen, schrijven en rekenen konden leren. Maar daarna is er eigenlijk altijd weinig geweest. Toch wordt nu in Stadsmuseum “De Hof van Hessen” aandacht besteed aan het voortgezet onderwijs in Huissen. Daarbij worden de jaartallen 1670-1985 genoemd, maar eerlijkheidshalve moet worden opgemerkt, dat pas vanaf 1931 kinderen die van de lagere school kwamen in Huissen zelf terecht konden voor vervolgonderwijs.

Tegenover de stadskerk stond van 1448 tot 1812 in Huissen het Sint-Elisabethconvent. De zusters van dat klooster begonnen er in 1670 met een zogenaamde Franse School. Die was bedoeld voor meisjes uit de gegoede stand. Omdat katholiek onderwijs in Nederland destijds niet mogelijk was, kwamen de meisjes uit heel Nederland naar Huissen. Het schoolgebouw stond op het huidige Mariaplein. Van 1675 tot 1711 was er bij het klooster ook een Latijnse School. Jongens konden daar worden opgeleid voor toelating aan een universiteit. Die school werd nooit zo’n succes als de Franse School. Na de sluiting van het klooster waren er in Huissen in de negentiende eeuw in Huissen nog twee internaten, particuliere scholen eigenlijk. In 1870 sloot het laatste zijn deuren.

In het tuinbouwcentrum Huissen wilde de ABTB in de jaren ’20 van de twintigste eeuw graag een vakopleiding voor de tuinbouw. Die kwam er in 1931. Het schoolgebouw stond aan de Laak, de huidige Huismanstraat. Daar gingen vooral tuindersjongens naartoe, opmerkelijk genoeg vaak meer uit de omringende dorpen dan uit Huissen zelf. Bij de opening werd de helft van het schoolgebouw gereserveerd voor een “Landbouwhuishoudschool”. Daar konden meisjes in twee jaar tijds de huishoudelijke vaardigheden leren. Eigenlijk was de huishoudschool een veel groter succes dan de tuinbouwschool. In 1961 werd aan de Korte Loostraat een geheel nieuw gebouw geplaatst.

Vanaf 1950 was er in Huissen ook een ambachtsschool. Spoedig sprak men van LTS, Lagere Technische School. Honderden jongens leerden er hout- of metaalbewerking, vanaf 1968 ook andere technische vaardigheden.

Midden jaren ’60 werd “doorleren” populair. Steeds meer jongens en meisjes gingen naar MAVO of HAVO. Een poging om ook in Huissen een MAVO te vestigen mislukte. Daarom gingen grote groepen jongeren naar Arnhem(-Zuid) of naar Bemmel voor een vervolgschool. Door die ontwikkeling en steeds meer aanpassingen in het Lager Beroepsonderwijs moest de Tuinbouwschool in 1973 samengaan met een Landbouwschool in Bemmel. LTS en huishoudschool vormden in 1980 de scholengemeenschap Huissen. Door verdere fusies zijn de oude scholen opgegaan in een groter Lingewaards verband.

De tentoonstelling in de Hof van Hessen richt zich vooral op klassenfoto’s. Daarvan zijn er zo’n 120 bijeengebracht. Mensen kunnen zichzelf of oude bekenden terugvinden. Voor nog ontbrekende foto’s heeft de Historische Kring belangstelling. En wie een foto wil nabestellen, kan contact opnemen met dhr. E. Smit via de museumbalie. Het is leuk om oud-klasgenoten (ook van buiten Huissen) bij deze foto’s te ontmoeten.

De tentoonstelling is te bezoeken tot het eind van dit jaar. Bezoekadres: Vierakkerstraat 39, 6851 BB Huissen. De entree bedraagt €. 1,50 per persoon (leden HKH en kinderen onder de 12 jaar gratis.) Contact Piet Driessen via hofvanhessen@gmail.com of telefoonnummer 026-3255058. (www.huessen.nl.)

Tuinbouwschool ansicht

Huishoudschool 1967-1968 - Assistentes
Huishoudschool 1967.