RKHVV Dames1 wint op zijn “Duits” van Fortuna Wormerveer…

De cruciale maand maart is aangebroken en gezien de geringe verschillen her en der op de ranglijst worden er de komende weken dure punten verdeeld . Het zou deze zaterdag één en ander duidelijk worden. De belangen worden met de week groter en het werd weer een ongetwijfeld razend spannend en boeiend voetbalweekend in de Dames topklasse. Er stonden weer prachtig affiches op het programma.

Deze zaterdag stond de zeer belangrijke wedstrijd RKHVV Dames1- Fortuna Wormerveer Dames1, en speelronde 15 op het programma. Twee ploegen die bezeten strijden voor instandhouding in de landelijke topklasse. Beide ploegen dreven samen met Heerenveen, FC Eindhoven in de poel van degradatiekandidaten. Fortuna’54 zal deze poel waarschijnlijk niet overleven en gaat zo goed als zeker kopje onder. De marge op ranglijst bedroeg maar twee punten in het voordeel van de Dames uit Wormerveer. De winnaar doet vooralsnog goede zaken. De verliezer hoeft nog niet te vrezen, maar het elastiek waar ze dan aan hangen komt steeds strakker te staan. Twee weken geleden draaide RKHVV de Fortuna’54 Dames in Geleen door de gehaktmolen, en wisten met grote cijfers te winnen 1-6.RKHVV had zich probleemloos ontdaan van de Limburgse Dames. De prima spelende ploeg van trainer Frans Koenen was gewoonweg veel te sterk. Na één weekje stilstand, Nederland vierde landelijk breed voorjaar vakantie, gaat de competitietrein weer rollen. En vele ploegen zaten in onzekerheid.

In de heenwedstrijd boekte RKHVV een verdiende 0-2 overwinning in Wormerveer, en dat was tevens de tweede driepunter van het seizoen. Fortuna kreeg dus deze zaterdag de kans om zich te revancheren voor die nederlaag. Met de kenmerkende Wormerveer mentaliteit en met het besef dat er drie dure punten te verdienen zijn, zal men de strijd onbedaarlijk aangaan In Huissen. Een fysieke clash, waarin strijd en passie voorop zouden staan. Voetballend gezien is de brigade van RKHVV trainer Frans Koenen de meerdere, maar ook deze keer zal RKHVV zich dienen te pantseren tegen het spierkracht voetbal van deze ploeg. Voert RKHVV de vooraf gemaakte opdrachten naar behoren uit, dan mocht de hoop op een positief resultaat reëel geacht worden en zullen de zorgenrimpels niet verder toenemen, en de degradatieproblemen voorlopig verdwenen zijn. Daarnaast moest RKHVV gewoon uitgaan van haar eigen kracht en met de steun van het eigen publiek mochten we er vanuit gaan dat het wel eens een zinderende wedstrijd zou kunnen worden.

RKHVV bewees zichzelf zaterdagmiddag in Huissen een uitstekende dienst door in een spektakelstuk van jewelste Fortuna Wormerveer met 3-2 te verslaan. Een overwinning die overigens pas één minuut voor het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter tot stand kwam. Tot op dat moment kon de wedstrijd wat eindresultaat betreft, alle kanten op, als was op grond van de gehele wedstrijd RKHVV wel de ploeg die de meeste aanspraak kon maken op drie punten.

Het werd een echt degradatieduel, waarbij maar één ding telde, niet verliezen. RKHVV begon sterk aan de wedstrijd en zette Fortuna Wormerveer direct onder druk, maar de ploeg van trainster Carola v/d Laan haalde alles uit de kast om het RKHVV zo moeilijk mogelijk te maken. In de 11E minuut ontsnapt RKHVV aan een achterstand. Na een slippertje van RKHVV keepster Lotte Jacobs kon Anne Hendriks de bal ternauwernood net voor de doellijn weg trappen. Vervolgens werd het duel steeds feller, met de nodige overredingen. Maar RKHVV bleef de bovenliggende partij zonder echte kansen te creëren. In de 28E minuut komt Fortuna Wormerveer op voorsprong. Yentie Abbing gaat op rechts goed door, snijd naar binnen en schiet de bal via de verste paal in het doel 0-1. Een stand die op dat moment tegen de verhouding in was.RKHVV was even van slag, maar dat duurde niet lang. In de 37E minuut was de stand weer gelijk. Na een overtreding van een Fortuna Wormerveer speelster op ongeveer 20 meter van het doel schoot Carolien Filippo de vrije trap op een “Lionel Messi” achtige manier fenomenaal in de kruising joeg 1-1. De wedstrijd was weer geheel open en de strijd werd steeds heviger zonder spectaculaire momenten voor beide doelen. Toch zou RKHVV in de 45E bijna met een achterstand de rust ingaan. Lois van Daalen kon een stuiterende bal niet onder controle krijgen waardoor een Fortuna Wormerveer aanvalster alleen richting RKHVV doel kon opstomen. Maar deze inzet ging tergend langzaam en tot opluchting van alles wat “blauw” was naast het doel van Lotte Jacobs.

Beide ploegen begonnen de tweede helft voortvarend. Het publiek werd vermaakt met een hoog tempo, met kansen over en weer. Maar beide keepsters deden hun plicht en maakte deze onschadelijk. De wedstrijd werd grimmiger zonder dat het uit de hand liep. Dan de 52E minuut. RKHVV komt op voorsprong. Een gekraakt schot van Carolien Filippo caramboleerde voor de schietgrage voeten van Suus Daniëls, en ze schoot via de vingertoppen van de Fortuna Wormerveer doelvrouwe raak 2-1. Fortuna Wormerveer gooide de handdoek niet in de ring en speelde met alle ziel en zaligheid om er nog iets van te maken. En dat gebeurde dan ook in de 63E minuut. De bal werd halfslachtig weg gewerkt in de RKHVV verdediging waardoor Kim Snelders binnen kon koppen 2-2. Vervolgens golfde het spel op en neer. Beide ploegen gingen voor de winst want bij een puntenverdeling schoten ze niets op. Maar RKHVV zou toch de dure punten in eigen huis houden. Het scorebord stond al geruime tijd op 90 minuten toen Carolien Filippo haar laatste beetje energie uit haar lichaam perste en op het randje van buitenspel door mocht gaan, en met een subtiele voetbeweging de Fortuna keepster het bos in stuurde 3-2. Niet veel later kregen de Huissense supporters bijna een hartverzakking. Lotte Jacobs moest haar leven op het spel zetten toen ze de bal in een scrimmage voor het RKHVV doel de bal na wat grabbelwerk klemvast kon pakken. Niet veel later floot scheidsrechter Dhr. Ijsendorn voor het einde.

RKHVV boekte dus de tweede overwinning op rij en het belangrijkste is dat het goede gevoel wordt vastgehouden door de speelsters. Met elkaar elke wedstrijd tot het uiterste gaan om te winnen, dat wordt nu elke week gevraagd, tegen elke tegenstander. Deze zaterdag hebben we kunnen genieten en laten we hopen dat, dat in de resterende wedstrijden ook gaat gebeuren.

Komende zaterdag 12/03 is er geen competitie voetbal voor RKHVV. Dan speelt de ploeg van Frans Koenen in de kwartfinale KNVB beker thuis tegen het grote ADO den HAAG. Dit beloofd een waar voetbalspektakel te worden. Aanvang 13:15 uur.

Verslag: Willie Sluiter/RKHVV