Een inwoonster van Bemmel ligt al een tijd in de clinch met de gemeente over een WMO-aanvraag om de keuken aan te passen. Deze WMO-kwestie heeft de Lingewaardse politiek niet onberoerd gelaten en heeft uitgebreid de publiciteit gehaald. Dat had vooral te maken met de invloed die de gemeente heeft gehad op het medisch advies.
Tegen de afwijzing van de aanvraag heeft zij beroep ingesteld bij de Rechtbank Gelderland. De rechtbank heeft haar beroep gegrond verklaard. De gemeente moet haar huiswerk opnieuw doen.
Volgens de rechtbank heeft de gemeente in het verweer tegen het beroep, terecht gesteld, dat haar echtgenoot en dochter, gebruikelijke hulp kunnen bieden door thuis te koken. Echter, zij moet ook op een normale manier gebruik van haar woning kunnen maken zonder volledig afhankelijk te zijn van haar echtgenoot en dochter. Hierbij gaat het om meer dan alleen koken. Zij moet bijvoorbeeld door de dag heen de keuken ook kunnen gebruiken om iets voor zichzelf klaar te maken, haar handen te wassen of een glas water te pakken.
De gemeente heeft niet onderzocht of dit mogelijk is en zo ja, hoe. De rechtbank heeft de gemeente opgedragen om te onderzoeken op welke manieren de keuken kan worden aangepast zodat, afgezien van het koken, zij zelf gebruik kan maken van de keuken als haar echtgenoot en/of dochter er niet zijn.
De rechtbank oordeelt ook over de totstandkoming van het medisch advies in deze kwestie. De rechtbank vindt de gang van zaken niet ongeoorloofd, maar is wel van oordeel, dat er een gelegenheid had moeten worden geboden om op het aangepaste advies te reageren. Door de tijdsdruk is dit niet gebeurd en dat is onzorgvuldig. Deze onzorgvuldigheid is volgens de rechtbank weer niet zodanig dat hieraan consequenties moeten worden verbonden.