Nijmegen wil een nabije en rechtvaardige stad zijn’, zo klinkt de opfrissing van de Omgevingsvisie waar Gemeente Nijmegen momenteel aan werkt. En daar vindt Gemeente Lingewaard ook wat van. Zeker waar die visie raakt aan de Lingewaardse gemeentegrens. En dat is sinds de sprong van de stad over de Waal een veel groter hoofdstuk dan toen de Bemmelsedijk nog een beetje Bemmels aandeed.
Elke gemeente heeft een omgevingsvisie, waarin keuzes worden vastgelegd voor hoe zij de steden, dorpen, buiten- en natuurgebieden wil ontwikkelen. Zo’n visie wordt met regelmaat vernieuwd omdat er een andere politieke wind is gaan waaien, of de wereld en de dingen er bijvoorbeeld weer eens wat anders voor zijn komen te staan. Als het document af is volgt een periode waarin iedereen het kan inzien en er een reactie op kan geven. En dat geldt ook voor buurgemeenten. Die reacties (zienswijzen) worden verzameld waarna de gemeenteraad de omgevingsvisie al stemmend, soms gewijzigd, vaststelt.
Gemeente Lingewaard heeft per brief op 13 mei gereageerd op de opgefriste Nijmeegse visie met ‘beleidshoofdlijnen richting 2050’. Dat schrijven begint met een positieve noot over de aanduiding van het gebied tussen de Dorpensingel en Ressen alsook het buurtschap Ressen als ‘Groen kerngebied’. Het college benadrukt het belang van een geleidelijke overgang ‘van stedelijk naar landelijk’ en stelt dat nu ook naar tevredenheid terug te zien in de Nijmeegse visie.
Daarnaast kijkt het Lingewaards college positief naar de ambitie van Nijmegen om de mogelijkheden voor parkeren en OV te versterken rond de Ovatonde (P+R Nijmegen-Noord), waarbij zij hoopt dat ook fiets-parkeren aandacht kan krijgen. En het college wordt graag betrokken bij plannen voor de uitbreiding van bedrijventerrein De Grift, tussen de A15 en de glooiende bochten van de Stationsstraat, van Ressen naar de Griftdijk. Nijmegen hoopt er opwek en opslag van duurzame energie te organiseren en het warmtenet uit te breiden, maar vermeldt naar lezing van het Lingewaards college niet dat dit bedrijventerrein wordt ingezet voor bedrijvigheid die voor het (woon)milieu kritisch kan zijn. In plannen voor uitbreiding van die bedrijvigheid, maar ook het verdwijnen daarvan en werken voor de energietransitie, wordt het college graag gehoord.
Ook halen burgemeester en wethouders van Lingewaard in hun brief woningbouwplan Vossenpels Noord aan. Tussen Turennesingel en Vossenpelssestraat, nabij de Lentse Lawn Tennis Vereniging, bestaat op Nijmeegse grond het voornemen nog circa 600 woningen te bouwen. Er lijkt sprake van enige zorg bij het Lingewaards college over het tot op heden uitblijven van overleg over de afwikkeling van al die extra verkeersbewegingen. Men wil daar de Vossenpelssestraat, Zandsestraat en het Zandsepad tussen Lingewaard en Nijmegen niet mee belast zien worden. De rand van Park Lingezegen moet bovendien veilig blijven voor overstekende wandelaars en fietsers. En dat sluit aan op het laatste punt dat wordt gemaakt: Volgens de Nijmeegse omgevingsvisie is het voor een aantrekkelijk Nijmeegs leven belangrijk om landschappelijke kwaliteiten te hebben rond de stad. Daarom wil men de stad compact houden. Ook wordt het belang benadrukt van ruimte voor bewegen, ontmoeten, spelen en sporten in ‘groene sociale knooppunten’. Het Lingewaards college hoopt dat Gemeente Nijmegen naast zulke ruimte en kwaliteiten binnen de eigen gemeentegrenzen, ook belang hecht aan, en haar verantwoordelijkheid ziet bij zulke zaken in de buurgemeenten.
(Afbeelding: ‘Landschap met een dorp in de verte’ door Jacob van Ruisdael, 1646)
– Door de Politieke Redactie –