Planten zijn van groot belang voor ons. Voedsel, kleding, brandstof of geneesmiddelen; het zijn allemaal voorbeelden van producten waar planten een belangrijke rol spelen. Dinsdag 8 maart organiseert Lingewaard Natuurlijk een lezing in de Veldschuur in Bemmel. Rob Verpoorte, emeritus hoogleraar van de Universiteit Leiden, neemt ons mee in de wereld van planten, gezondheid, cultuur en (on)geloof.
Door de eeuwen heen heeft de mens allerlei planten ontdekt die eetbaar zijn en als geneesmiddel toegepast kunnen worden. Ongeveer 80% van de wereldbevolking gebruikt deze traditionele geneesmiddelen in de gezondheidszorg. Veel medicinale planten uit de Mediterrane en Europese culturen vormen de basis van de hedendaagse geneesmiddelen, zoals morfine (opium) en atropine (belladonna).
Belang van onderzoek
Planten verweren zich tegen micro-organismen, insecten en andere herbivoren. Hierdoor zijn ze goed in het maken van biologisch actieve stoffen. Planten zitten dan ook vol met afweerstoffen. De kennis die we hiervan hebben, vormt nog maar het topje van de ijsberg. Het belang van onderzoek hiernaar werd onlangs nog erkend met het toekennen van de Nobel prijs voor de Geneeskunde aan de Chinese ontdekker van een belangrijk nieuw antimalariamiddel, artemisinine, voortgekomen uit het onderzoek naar een Chinese antimalaria plant.
Gratis toegang met Vriendenkaart
U kunt de lezing bijwonen op dinsdagavond 8 maart om 20:00 uur. De kosten zijn € 6,00 per persoon inclusief koffie of thee. Houders van de Vriendenkaart van Lingewaard Natuurlijk hebben gratis toegang.