Omroep Lingewaard

Opera met 33 hoornisten en 3 zangers in Fort Pannerden

11 augustus 2018 – In 2019 is het 150 jaar geleden dat Fort Pannerden werd gebouwd. Ter gelegenheid daarvan vindt in het 3e weekend van september een bijzonder evenement plaats. Op Wacht: een moderne opera in en over het fort. De opera is speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd door de jonge componiste Eva Beunk. Zij koos voor een orkest van louter hoornisten. Jazz-hoornist Morris Kliphuis heeft een belangrijke rol in de opera.

De opera Op wacht gaat over de geschiedenis van Fort Pannerden. Het fort werd in 1869 gebouwd als verdedigingsbolwerk tegen dreiging uit het oosten. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het fort leeg te staan. In 2000 werd het gekraakt en zes jaar later met veel geweld ontruimd. Deze elementen vormen de kapstok voor de opera. De opera zal eindigen in een muzikale bevrijding.

Eva Beunk: ‘De voorstelling wordt een reis van beklemming naar vrijheid. Daarin wordt het contrast tussen het leven van een soldaat en dat van een kraker benadrukt. Maar ook de verhoudingen tussen macht en de rest van de wereld. De bedoeling is dat iedereen zich als hij de opera verlaat, erg bewust is van zijn vrijheid, maar ook van de snelheid waarin wij tegenwoordig door het leven gaan. Wachten en verveling bestaat bijna niet meer in ons jachtige bestaan.”

Drie zangers (Yonathan Brink, Guido Groenland en Desiree Verlaan) vertolken de rol van De Macht, De Soldaat en De Kraker. Zij worden muzikaal ondersteund door 33 hoornisten afkomstig uit het amateurcircuit in het hele land. De internationaal bekende jazz-hoornist Morris Kliphuis zal met zijn improvisaties de vrijheid vertegenwoordigen. Het libretto werd geschreven door Rob Hoekstra.

De moderne opera Op Wacht vindt plaats tijdens het 3 Oever Festival, een jaarlijks cultureel evenement in de Gelderse Poort. De voorstellingen zijn op zaterdag 21 september en zondag 22 september om 12.00, 14.30 en 19.00 uur.

Zie voor meer informatie www.opwacht.nl.