Omroep Lingewaard

Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies..

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen sinds 2021 het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Om deze bijzondere status onder de aandacht te brengen, zijn de informatieborden bij de forten en diverse andere water- en verdedigingswerken in een nieuw jasje gestoken bij Fort Pannerden het Mooiste Fort van Nederland

 

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is samen met de Stelling van Amsterdam sinds 2021 onderdeel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Eind 19e eeuw werd deze verdedigingslinie aangelegd om het westen van Nederland in oorlogstijden te beschermen tegen de vijand uit het oosten. Een uniek en ingenieus systeem met vele forten, sluizen, kanalen en dijken. Door brede stroken land tot kniehoogte onder water te zetten (inundatie) werd het land onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden. Tegelijkertijd was het water te ondiep voor een boot. Water werd een bondgenoot.

 

Aandacht voor UNESCO-status

Veel onderdelen van de Hollandse Waterlinies zijn nog steeds goed zichtbaar in het landschap en diverse forten zijn opengesteld voor publiek. Om te laten zien dat al deze objecten onderdeel zijn van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies zijn de informatieborden bij de entree van de forten – maar ook bij diverse groepsschuilplaatsen of waterwerken – vervangen door nieuwe exemplaren in de huisstijl de Hollandse Waterlinies.

Op de borden staat informatie over de historie en het huidig gebruik van de forten en wat er nog meer in de omgeving te zien en beleven is van de Hollandse Waterlinies.

 

Bezoek de waterlinie

In de provincies Gelderland en Noord-Brabant kun je diverse forten en verdedigingswerken bezoeken. Op www.hollandsewaterlinies.nl vind je een volledig overzicht. Tijdens het weekend van het VerdedigingsErfgoed 20 en 21 april 2024 staat Fort Pannerden als Mooiste Fort van Nederland in de schijnwerpers en is het nieuwe informatie bord te zien.

 

Pact van Loevestein

De borden zijn mede mogelijk gemaakt door het Pact van Loevestein. Dit is een regionale samenwerking tussen Provincie Gelderland, Provincie Noord-Brabant, het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Waterschap Rivierenland en de gemeenten Culemborg, Tiel, Zaltbommel, Gorinchem, Altena, West-Betuwe, Lingewaard en Vijfheerenlanden. De focus ligt op bescherming, beleving en duurzame instandhouding van het zuidelijk deel van de Hollandse Waterlinies.