Het Nederlands Openluchtmuseum is altijd in ontwikkeling en werkt momenteel aan de presentatie van de Canon van Nederland: de geschiedenis van Nederland in 50 vensters van belangrijke personen, creaties en gebeurtenissen. Hiervoor is het soms noodzakelijk bomen te kappen. Om de bomenkap royaal te compenseren plant het museum ruim 2,2 ha nieuw bos aan langs de Bemmelse Zeeg in Park Lingezegen. In het kader van de herplant wordt op 28 november een rode beuk in de grond gezet.
Deze gebeurtenis heeft een sterk symbolisch karakter: de rode beuk komt uit de kwekerij van het museum en krijgt in Park Lingezegen de kans om uit te groeien tot een forse boom. De boom is een ent van de 100 jaar oude rode beuk die beschadigd raakte tijdens de herbouw van de ‘Amsterdamse Westerstraat’ in het museum en daarom moest worden gekapt. Op 28 november zullen Johan Sluiter, wethouder en bestuurslid van Park Lingezegen, en museumdirecteur Willem Bijleveld samen de rode beuk planten.
De boscompensatie langs de Bemmelse Zeeg in Park Lingezegen is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen het Nederlands Openluchtmuseum, Park Lingezegen, Staatsbosbeheer, de provincie en de gemeente Arnhem. De overeenkomst werd al in december 2013 getekend; nu wordt daadwerkelijk een begin gemaakt met de aanplant. Door de aanplant worden de regionale natuurwaarden uitgebreid, wat goed past bij de ambities van Park Lingezegen en bij de duurzaamheidsambities van het Nederlands Openluchtmuseum, één van de duurzaamste musea van Nederland.