In 2015 is in Lingewaard een nieuwe afvalinzameling in werking gegaan. Sindsdien scheiden inwoners hun afval boven verwachting goed. De hoeveelheid gescheiden ingezameld afval neemt jaarlijks met 5 tot 10% toe. Dit geldt voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT) als ook voor plastic verpakkingsmateriaal, metaal en drankkartons (PMD). De verwachting is dat dit de komende jaren verder blijft stijgen. Het huidige inzamelsysteem heeft een beperkte capaciteit. Het formaat van de containers is bepaald op gegevens uit 2014. Dit zorgt bij veel inwoners voor te weinig ruimte in de grondstoffencontainer (duocontainer). Bovendien levert dit problemen op bij het legen van de container. Door de overvolle containers komt er tijdens het legen afval op straat terecht.
Landelijke doelstelling
Vanuit de rijksoverheid hebben gemeenten de opdracht gekregen om voor 2020 minder dan 100 kilogram restafval per jaar per inwoner in te zamelen. Om de hoeveelheid restafval verder te verlagen, is het noodzakelijk dit ook fysiek mogelijk te maken zodat mensen voldoende ruimte hebben voor hun verschillende soorten afval. Vanaf 1 januari 2018 neemt de gemeente daarom een aantal maatregelen.
Duocontainer wordt groente-, fruit- en tuinafval (GFT) container
Door het tussenschot uit de duocontainer (grondstoffencontainer) te verwijderen, ontstaat één grote container voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Deze container kunnen inwoners één keer per twee weken aanbieden. Het legen van GFT-afval blijft gratis.
Inwoners kunnen plastic verpakkingsmateriaal, metaal en drankkartons (PMD) aanbieden in PMD- zakken
Door de boven verwachting goede inzameling van PMD-afval is de duocontainer een te klein inzamelmiddel geworden. Steeds vaker ontvangt de gemeente hierover dan ook klachten van inwoners. Daarom wordt vanaf 1 januari 2018 PMD-afval ingezameld in PMD- zakken. Door over te stappen naar deze manier van inzamelen, wordt rekening gehouden met de vraag naar aan extra ruimte voor plastic verpakkingsmateriaal, metaal en drankkartons. Inwoners kunnen de PMD- zakken op verschillende plaatsen in de gemeente gratis afhalen. De zakken worden één keer per twee weken gratis aan huis opgehaald.
Maandelijks 1 m3 snoeihout gratis aanbieden
Inwoners kunnen vanaf heden elke maand gratis 1 m3 snoeihout aanbieden (na telefonische aanmelding). De ophaalrondes van snoeiafval vinden plaats op vaste data. Kijk voor deze inzameldata op www.lingewaard.nl.