Omroep Lingewaard

Lingewaard verbouwt de Kinkellink voor opvang vluchtelingen …

De gemeente Lingewaard gaat de Kinkellink in Bemmel verbouwen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Lingewaard kan hier ongeveer 20 tot 25 vluchtelingen opvangen voor een langere periode. Begin mei is de verbouwing van de Kinkellink klaar. De Veiligheidsregio kan de Kinkellink dan aanwijzen om vluchtelingen te huisvesten. Wanneer er vluchtelingen komen is nu nog niet bekend. 

Tijdelijke bewoning in de Kinkellink voor maximaal vijf jaar 

De Kinkellink heeft nu een maatschappelijke bestemming. Daarom vraagt de gemeente een omgevingsvergunning aan. Zodat de Kinkellink gebruikt kan worden voor bewoning. De gemeente vraag de omgevingsvergunning aan voor maximaal vijf jaar. Komen er geen vluchtelingen of zijn deze op een gegeven moment weg? Dan kan de gemeente de studio’s nog gebruiken voor andere doelgroepen. Bijvoorbeeld jongeren of andere vluchtelingen. Of inwoners die door een persoonlijke situatie een tijdelijke woonruimte nodig hebben. Bewoning van de Kinkellink is tijdelijk. In de komende vier jaar onderzoeken we welke bestemming de Kinkellink in de toekomst kan krijgen (Kinkelvisie). 

Veertien studio’s 

In het gebouw komen 14 studio’s. Elke studio is ongeveer 20 tot 25 m2. De ruimte bestaat uit één kamer waarin 1 of 2 bedden staan, een kleine keuken en kleine douche. Daarnaast komt er een gemeenschappelijke ruimte. De hoofdaannemer is B.O.D. Totaalinstallateur B.V. uit Bemmel. De gemeente verwacht, dat de werkzaamheden begin mei klaar zijn. Vanaf dat moment zouden er vluchtelingen in kunnen komen wonen. 

Regionale verdeling vluchtelingen 

Welke Oekraïense vluchtelingen in de Kinkellink komen, bepaalt de Veiligheidsregio. Hierbij kijkt de Veiligheidsregio onder meer naar een goede samenstelling van vluchtelingen die bij elkaar wonen. De gemeente en haar partners zorgen voor de begeleiding van de vluchtelingen. Een locatiemanager houdt contact met de vluchtelingen en wordt ook de contactpersoon voor omwonenden. 

Vertrouwen in goede opvang in Lingewaard 

Wethouder sociaal domein en portefeuillehouder vluchtelingen Aart Slob: “Vanuit de gemeente kijken we vooral naar locaties waar Oekraïense vluchtelingen voor langere tijd kunnen wonen. De Kinkellink is de eerste locatie die we klaarmaken. Daarnaast zijn we bezig met nog meer locaties zodat we in totaal ongeveer 100 vluchtelingen kunnen opvangen.” Burgemeester Nelly Kalfs: “In heel Lingewaard merk ik veel betrokkenheid en inzet voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we samen de vluchtelingen een goed verblijf in Lingewaard gaan bieden!”