Omroep Lingewaard

Lezing Schippersvereniging Sterreschans…

Vrijdag avond 24 november a.s. organiseert Schippersvereniging Sterreschans een thema-avond over de ‘SPITSENVAART’ hoofdzakelijk in België en Frankrijk.

Oud spitsenschipper, Sjaak Grinwis komt vanuit Barendrecht naar Doornenburg, ondersteunt met PowerPoint op het grote scherm in de grote zaal, om een lezing te geven over de Spitsenvaart.

U zult denken, wat is een SPITS?  Een spits is een type binnenvaartschip, de lengte varieert van 38 tot ci. 50 meter lang en is altijd 5.05 meter breed. Die speciaal gebouwd is hoofdzakelijk voor de vaart op Frankrijk. De sluizen in Frankrijk hebben een beperkte grote, ci. 50 meter lang en ci. 5.20 meter breed.

Neemt een schipper van een spits bv. een reis aan van Rotterdam naar Marseille, dan moest hij tientallen sluizen en tunnels door de bergen passeren en is een paar weken onderweg om de meer dan 1000 km. te overbruggen om zijn lading daar te kunnen lossen.

Iedereen die belangstelling heeft, is van harte welkom en krijgt uiteraard weer een ‘schippersbakkie’ aangeboden. De toegang is gratis, de zaal is open 19.00 uur, aanvang 19.30 uur.