Als Kleefse enclave lag Huissen dankzij Pruisen wat betreft staatsorganisatie voor op de Nederlanden
Koning Willem I zal verrast opgekeken hebben, toen hij in 1816 er zo’n goed georganiseerde ambtenarij in Huissen bij kreeg. Misschien heeft hij wel iets afgekeken van de Pruisen, bijvoorbeeld op het gebied van de kadastrale registratie. Want Nederland kreeg pas in 1832 een kadaster, terwijl de Pruisische kadastrale kaarten van Huissen al eeuwen eerder waren opgetekend.
De heer Bert Thissen, stadsarchivaris van Kleef, zal hierover op donderdagavond 14 april in de Buitenpoort spreken onder de titel:
De Kleefse enclaves in de achttiende eeuw: het modernste stukje Nederland?
De heer Thissen gaat in op de vóór- en nadelen van het Pruisisch gezag over Huissen in de achttiende eeuw. Wij zien vaak de nadelen: oorlogen, forse belastingen en een absoluut gezag van bovenaf. Maar het Pruisische hertogdom Kleef was ook een heel modern land. Er vonden hervormingen van recht en bestuur plaats, er werd op basis van veel statistisch onderzoek een actieve economische politiek gevoerd, men streefde naar invoering van een modern kadaster en van een door de staat geregelde brandverzekering. De heer Thissen zal het allemaal – overigens gewoon in het Nederlands – toelichten.
Voorafgaand aan de lezing van de heer Thissen zal de jaarvergadering van de Historische Kring vanaf 20.00 uur plaatsvinden. Op de agenda staan o.m. een bestuursverkiezing. Aftredend en niet-herkiesbaar zijn mr. Wilfried Derksen, ing. Erik Laurentzen en Frans Pauwelsen. In deze vacatures zijn dr. Emile Smit, drs. Ruud Vermaas en drs. Jan Zweers. Penningmeester Jan de Vries en Geert Nijhuis zijn herkiesbaar.
Aanvang van de lezing ca. 20.30 uur.
De avond is voor iedereen, dus ook niet-leden gratis toegankelijk.