Omroep Lingewaard

Kolibries in Lingewaard…?

De Kolibrie is terug in Nederland. Nee… niet dat prachtige kleine vogeltje dat met razendsnelle vleugelbewegingen stil hangt voor een bloem en met zijn lange roltong de nectar uit de bloem drinkt. Om dit juweeltje in het wild te zien zult u naar Zuid Amerika af moeten reizen . Daar komt deze vogel het meest voor. Wij hebben het hier over een vlinder. Deze vlinder, die hetzelfde gedrag vertoont als de vogel, hangt ook stil voor een bloem terwijl hij razendsnel met zijn vleugels slaat. Met zijn lange tong drinkt hij vervolgens de nectar uit de bloem. Dit gaat razendsnel. Zij bezoeken planten met buisvormige bloemen zoals de Flox en de vlinderstruik. De vlinder schiet van bloem tot bloem en is moeilijk te volgen. Het fotograferen van zo’n vlinder is dan ook een kwestie van veel geduld en tijd.

Jaren geleden was de Kolibrievlinder een zeldzame verschijning in onze tuinen en de laatste jaren neemt hun aantal weer toe. Het is een nachtvlinder die ook overdag erg actief is. Kolibrievlinders zijn trekvlinders. Zij overwinteren in Zuid-Europa en Noord – Afrika. Zij planten zich hier voort om vervolgens in het najaar weer naar het zuiden te vliegen. De laatste jaren overwinteren steeds meer vlinders in Nederland. Zij zijn gewend geraakt aan de zachte winters en kunnen deze –tenzij het te koud wordt- overleven. Je kunt ze in heel Nederland tegenkomen want ze leggen met gemak vele tientallen kilometers af.

De kolibrievlinder is te herkennen aan de grijze tot bruine voorvleugels met twee van elkaar af gelegen donkerbruine, dunne en enigszins grillige strepen aan de bovenzijde. De achtervleugels hebben een oranje kleur aan de bovenzijde. De spanwijdte (of vlucht) van de vleugels is ongeveer 5 centimeter.

Bronnen:
www.vlinderstichting.nl
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kolibrievlinder

Vlinder, Kolibrievlinder, Macroglossum stellatarum.
Vlinder, Kolibrievlinder, Macroglossum stellatarum. © Foto: Fons Sluiter
Vlinder, Kolibrievlinder, Macroglossum stellatarum.
Vlinder, Kolibrievlinder, Macroglossum stellatarum. © Foto: Fons Sluiter