Op zaterdag de 13e juli 2024 was het verzamelen geblazen in Mea Vota in Huissen. Wat daar te doen was? Reifekuchen proeven!
In een goed gevulde zaal waren zo’n 50 personen aanwezig om deze speciale proeverij mee te maken. Twee “meesterbakkers” hadden de beschikking over 3 “pannen” om daar hun zelf gemaakte beslag om te zetten in een echte smakelijke Reifekuch.
Dat is de bakkers gelukt, de aanwezigen genoten zichtbaar, de koeken waren prima van kwaliteit en een kopje koffie maakte deze happening compleet.
En dan het verhaal van de kenner:
“Toen ik vroeger in Duitsland werkte, kregen wij iedere vrijdag een aardappelkoek, met vis en met appelmoes. Toen werden deze koeken meer gegeten dan nu. Ik hou deze traditie in ere door 2x per jaar met mijn kleinkinderen Reibekuche te eten. Dan eten ze er een stuk 5 en dat is altijd gezellig. Tegenwoordig kan je beslag het kant-en-klare bij de supermarkt in Duitsland kopen, maar……. dat is natuurlijk niet de echte smaak. Zelf maken is heel iets anders! De andere kenner: “Wij gebruikten een half blik waar bruine bonen ingezeten hadden en maakten in de bodem met een spijker gaatjes.. Zo ontstonden er gaatjes en een stukje blik dat buiten de bodem stak en daarmee kon je de “reifen of reiben” maken. Alleen al de juiste aardappel kiezen, het schillen daarvan, het maken van de reifen en het maken van het beslag was al een heel werk op zich. Het bakken is ook een ware kunst. Je moet de juiste olie gebruiken, die op de juiste temperatuur moet zijn. Zachtjes aan beide kanten krokant bakken en daarna warm serveren. En zo geschiede………. De aanwezigen hebben vooral genoten van deze delicatesse en moesten onwillekeurig weer even denken aan een soms mooi verleden.