Huissen, 9 maart 2018 – Samen met wethouder Helga Witjes van de gemeente Lingewaard begroeven de leerlingen van De Boemerang in Huissen vandaag een tijdscapsule met duurzame toekomstwensen onder het schoolplein. Binnenstebuiten trapte daarmee haar duurzame toekomst af en wordt in samenwerking met Slim Opgewekt en Batavorum volledig stroomneutraal.
Dit voorjaar plaatst Slim Opgewekt op het dak van het gebouw een zonnestroomsysteem met ruim 375 zonnepanelen, waarmee Binnenstebuiten haar eigen schone elektriciteit gaat opwekken. Ook wordt volgende maand in alle klaslokalen energiebesparende ledverlichting aangebracht. Met deze maatregelen bespaart de school elk jaar ruim 70.000 kg CO2. Om deze CO2-uitstoot te compenseren zouden 3.500 volwassen eiken geplant moeten worden. Dat zijn genoeg bomen om 12 voetbalvelden mee te vullen.
Duurzame ambitie Gemeente Lingewaard
De verduurzaming van IKC Binnenstebuiten sluit aan op de ambitie van Lingewaard om in 2050 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Dat houdt in dat alle energie die in Lingewaard wordt gebruikt honderd procent duurzaam wordt opgewekt.
“Duurzaamheid is van het grootste belang voor toekomstige generaties. Daarom is het zo goed dat Binnenstebuiten niet alleen haar gebouw verduurzaamt, maar vooral ook de leerlingen hier actief bij betrekt. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om kinderen bewust te maken van het belang van duurzaamheid. Hiervoor verdient Binnenstebuiten een groot compliment”, aldus Helga Witjes, wethouder Financiën, Jeugd, Onderwijs en Dienstverlening van de gemeente Lingewaard.
Rekenen met zonne-energie
Om de verduurzaming goed voor te bereiden gingen de leerlingen van basisschool De Boemerang, onderdeel van IKC Binnenstebuiten, de afgelopen weken aan de slag met diverse duurzame opdrachten van Slim Opgewekt. Zo legden ze apparaten op volgorde van energieverbruik, rekenden ze met zonne-energie en bestudeerden ze de energieschermen die binnenkort in de school komen te hangen. Daarnaast ging elke klas aan de slag met duurzame wensen, die voor de komende 15 jaar onder het schoolplein begraven liggen.
Björn Bouwmeister, directeur, is trots op de inzet en de betrokkenheid van de leerlingen. “Na een spreekbeurt van een leerling in groep 5/6 over zuinig omgaan met papier, zijn hierover meteen afspraken gemaakt in de klas. Die leerling houdt zijn spreekbeurt ook in andere groepen zodat ook daar afspraken worden gemaakt over het zuinig omgaan met papier. Van de groepen 3/4 heb ik heel veel brieven gekregen met goede initiatieven, zoals meer prullenbakken op school en vragen over het scheiden van afval. Dit is een mooi voorbeeld van hoe we op de Boemerang betekenisvol en met een hoge mate van betrokkenheid werken aan thema’s”.