Omroep Lingewaard

IVN zoekt particulieren voor aanleggen Tiny Forest

IVN Gelderland zoekt 15 particulieren voor het ultieme doe-het-zelfproject: het planten van een Tiny Forest in de eigen achtertuin. Hierbij is er ondersteuning vanuit IVN door middel van een plantmethode-cursus. En er is ook een financiële bijdrage voor het aanleggen van een Tiny Forest. Deze ´bossen´ stimuleren uiteindelijk biodiversiteit en helpen bij het klimaatbestendig maken van gemeenten.

Tiny Forest                                                                                                                                        Een Tiny Forest is een dichtbegroeid inheems bos ter grootte van een tennisbaan. De bossen stimuleren biodiversiteit en helpen bij het klimaatbestendig maken van gemeenten. In Nederland zijn de afgelopen jaren zo’n 65 Tiny Forests gerealiseerd in samenwerking met gemeenten. Ook een aantal particulieren in Nederland hebben hun eigen minibos aangelegd, waaronder Karin van Toor uit Groesbeek. Zij heeft haar droom om een minibos te planten laten uitkomen. “Dit is de enige methode die ik ken die goedkoop is en toch zoveel resultaat oplevert. Ook voor de biodiversiteit”, vertelt ze.

Voorwaarden om mee te doen
Naast het hebben van veel motivatie, zijn er nog een aantal voorwaarden om mee te kunnen doen. Zo moet een particulier minimaal 100 vierkante meter aan eigen grond beschikbaar hebben, een eigen bijdrage te besteden hebben en van plan zijn om vóór maart 2021 te planten. Bij geen eigen grond is het belangrijk dat er toestemming is van de grondeigenaar. Ook verenigingen en stichtingen kunnen zich aanmelden voor het aanleggen van een Tiny Forest. Op de website staan alle voorwaarden.

IVN                                                                                                                                                Het Instituut voor Natuureducatie is een organisatie die zich richt op betrokkenheid van de mens bij de natuur. Het IVN doet dit door middel van cursussen, projecten en campagnes. Door de natuur dichterbij de mensen te brengen, wil het IVN stimuleren dat er meer voor de natuur gezorgd wordt en dit bijdraagt aan een duurzame samenleving en het welzijn van de mens.

 

De aanleg van 15 particuliere Tiny Forests in Gelderland wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland. Inwoners van Gelderland kunnen zich tot en met 24 mei aanmelden op www.ivn.nl/tiny-forest-achtertuin