Dit artikel gaat over de ODRA, dat staat voor Omgevingsdienst Regio Arnhem. De dienst is eind 2012 opgericht. Omgevingsdiensten zijn regionale overheidsorganisaties die voor gemeenten en provincies taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving met betrekking tot milieu uitvoeren. Nederland telt op dit moment 28 omgevingsdiensten. ODRA voert haar taken op het gebied van vergunningen, toezicht en handhaving uit voor de Provincie Gelderland en 10 gemeenten in de regio Arnhem. Ook verzorgen omgevingsdiensten juridische ondersteuning en specialistische advisering op bijvoorbeeld het gebied van geluid, licht, omgevingsveiligheid en milieumetingen.
Onder de pakkende titel in de kop van dit artikel heeft de Rekenkamer Arnhem in december 2023 een onderzoek gepubliceerd naar de klantbeleving van inwoners bij de ODRA en de gemeente Arnhem (afdeling Klantenservice), met als doel inzicht te krijgen hoe de kwaliteit en servicegerichtheid van de medewerkers bij de ODRA worden ervaren. De voornaamste conclusie is dat het voor de inwoners niet altijd makkelijk is om antwoord te krijgen op zowel simpele als minder simpele vragen, omdat de bereikbaarheid niet soepel verloopt. Ook ervaren de inwoners regelmatig dat zij niet welkom zijn als zij met name bij de ODRA-locatie staan. Verder ervaart men de responstijd bij mailcontact en brieven als lang en vrij formeel. Omdat de ODRA ook voor de gemeente Lingewaard werkt, is het onderzoek ook relevant voor onze gemeente.
Het college van burgemeester en wethouders stuurt in januari 2025 een informatienota aan de gemeenteraad over de ODRA. De raad wordt geïnformeerd over het werkprogramma van de ODRA voor 2025, over het volume van de taken in 2026, waar dan de accenten worden gelegd en welke onderwerpen prioriteit hebben, over de visitatie die is uitgevoerd bij de ODRA en het verbeterplan dat in verband daarmee is opgesteld en over het voornemen van een fusie met de omgevingsdienst in de regio Nijmegen, de ODRN.
Uit al deze onderwerpen pakken we er één uit en wel de visitatie en het verbeterplan. We kijken dan wat het rapport van de rekenkamer Arnhem heeft opgeleverd. De informatienota aan de raad is kort over de visitatie. “Omgevingsdienst NL heeft in 2024 visitaties uitgevoerd om de kwaliteit van omgevingsdiensten in Nederland te waarborgen en te verbeteren.” Het Algemeen Bestuur van ODRA heeft kennisgenomen van het visitatierapport en het verbeterplan van ODRA vastgesteld.
De visitatie bij ODRA is uitgevoerd door een visitatiecommissie. Zij waren op 14 en 15 mei 2024 te gast in Arnhem. De ODRA had voordien zelf al een evaluatie opgesteld. Tijdens deze twee dagen heeft de visitatiecommissie openhartige gesprekken kunnen voeren met bestuur, directie, management en medewerkers van de dienst, zo staat er in het rapport.
Het visitatierapport refereert aan het rekenkameronderzoek: “Dienstverlening is een aandachtspunt voor ODRA. Uit een rekenkameronderzoek van de gemeente Arnhem kwam naar voren dat o.a. bereikbaarheid (met betrekking tot bouwtaken) tekortschiet. De dienst heeft daarop een verbeterplan dienstverlening opgesteld.”
Wat inwoners en bedrijven vinden van de ODRA is geen dominant thema in de rapportage. Buiten de verwijzing naar het rekenkamerrapport komt dit in het rapport niet voor. Misschien in het verbeterplan, dat de ODRA naar aanleiding van de visitatie heeft opgesteld?
In het verbeterplan staat: “Daarnaast investeren we in de relatie met onze burgers en bedrijven middels het programma Dienstverlening.” Dat programma zou in het derde kwartaal van 2024 onderwerp zijn van de eerste evaluatie met betrekking tot dit verbeterplan. Dit programma blijkt echter een intern document te zijn en niet bestuurlijk vastgesteld. Van een evaluatie is het dus ook niet gekomen.
– Door de politieke redactie –