Omroep Lingewaard

Invoering van statiegeld: hoe staat het in Lingewaard met zwerfafval?

Na jaren van discussie is het binnenkort zover: vanaf 1 juli 2021 gaan we statiegeld betalen op flesjes van minder dan 1 liter. Nu we nog statiegeld betalen op flessen van 1, 1,5 en 2 liter en op flesjes bier, wordt dit binnenkort ook op meerdere drankverpakkingen ingevoerd. De reden hiervoor is simpel: het groot aantal zwerfafval verminderen. Lege flesjes is een van de plastic producten dat nog te vaak teruggevonden wordt in de natuur. Wat wordt er in Lingewaard gevonden aan zwerfafval?

De Huissense brigade (foto genomen vóór coronatijd)

Vanuit gemeente Lingewaard zijn er groepen vrijwilligers die regelmatig bij elkaar komen om zwerfafval op te ruimen, wat begon als een initiatief van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Ook in Huissen wordt er door de zwerfafvalbrigade afval opgeruimd die men tegenkomt op straat en in de natuur. Maaike Thuis en Natasja Alards zijn coördinators van de brigade in Huissen. Bij de vraag wat zij het meeste treffen in de natuur, noemen ze de plastic flesjes én bierblikjes.

Iedere eerste zaterdag van de maand komen de vrijwilligers van de brigade bij elkaar voor een schoner Huissen. Naast Huissen hebben Gendt, Haalderen, Doornenburg en Bemmel ook ieder een eigen brigade. Om zoveel mogelijk afval mee te kunnen nemen, krijgen de brigades XXL-zakken van de gemeente. ‘’Na 2 uur afval opruimen hebben we gemiddeld wel 17 volle zakken.‘’, vertelt Thuis. En niet alleen plastic flessen. Begin dit jaar is er nog een definitief besluit genomen. Vanaf 31 december 2022 wordt er ook op aluminium blikjes statiegeld ingevoerd. Dus ook voor ons blikje fris en bier gaan we 15 cent extra betalen.

Als we de cijfers erbij halen, dan gaan er zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank. Een ruime 10% daarvan belandt uiteindelijk in de natuur. En in 2020 is het aantal blikjes dat in de natuur belandde met bijna ⅓ toegenomen. Thuis en Alards zijn ervan overtuigd dat de invoering van statiegeld op zowel alle soorten flesjes als blikjes effect zal hebben waardoor mensen ze minder snel in de natuur achterlaten. Thuis: ‘’Ik denk dat de hoeveelheid zwerfafval aan wat wij nu tegenkomen ongeveer met ⅔ zal verminderen.’’

Sinds de eerste lockdown zien Thuis en Alards zeker een mindering in de hoeveelheid afval dat wordt gevonden. Maar ook zij zien een toename in het aantal energy- en bierblikjes, die niet netjes worden weggegooid. ‘’Dit komt waarschijnlijk doordat jongeren het afgelopen jaar voornamelijk buiten afspreken, omdat dat weinig thuis of in de horeca kan. En ook door illegale feestjes. Bij middelbare scholen zien we dan weer minder afval liggen doordat er merendeels vanuit huis online les gevolgd wordt. Maar ook andere groepen ruimen niet altijd hun afval netjes op.’’ Wat er verder bij is gekomen, zijn de mondkapjes. ‘’Het valt misschien per ongeluk uit iemand z’n jaszak, maar dan belandt het helaas wel in de natuur.’’

 

 

 

 

 

 

 

Voor nu moeten we dus even wachten totdat we extra statiegeld betalen op alle drankverpakkingen gemaakt van aluminium, plastic en glas. Met het nieuwe besluit van de Tweede Kamer om ook statiegeld te betalen op blikjes, volgt Nederland landen als Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken, waar de regel van statiegeld op blikjes al langer geldt.

De Zwerfafvalbrigade is een initiatief van de gemeente. Wil jij nou ook een bijdrage leveren aan een schoner en mooier Lingewaard?
Sluit je aan bij de brigade door een mail te sturen naar Maaike Thuis: mthuis@dds.nl of Natasja Alards: natasjaalards@gmail.com