D66 Lingewaard stelt vragen naar aanleiding van landelijk dalende vaccinatiegraad
De dalende vaccinatiegraad tegen infectieziekten onder kinderen is nationaal nieuws. De verspreiding van mazelen, de bof, kinkhoest en bijvoorbeeld polio was tot 2020 in Nederland beperkt omdat meer dan 90% van de kinderen ze door vaccinaties niet of maar in mindere mate kon krijgen en overdragen. Inmiddels is dat percentage gedaald naar 84%, waardoor de ziekten nu wel kans krijgen te verspreiden. D66 Lingewaard vroeg hoe dat percentage in Lingewaard lag, of ook hier sprake is van een daling én wat de gemeente daartegen doet.
In Lingewaard was in 2021 96% van de tweejarige kinderen volledig gevaccineerd. Nu is dat 86%, antwoordt het college. Van de overige 14% is 1,8% helemaal niet gevaccineerd (landelijk is dat 5,9%), 12,2% heeft de eerste vaccinatie wel al gehad. Verwacht wordt dat die laatste groep de tweede prik uit het Rijksvaccinatieprogramma nog zal halen. Dat betekent voorlopig dus dat er in Lingewaard vooral sprake is van ‘late prikkers’, maar daarmee is bij de meest kwetsbare groep wel meer ruimte dan voorheen ontstaan voor de infectieziekten.
Met 95% van de kinderen volledig gevaccineerd wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gesteld dat de genoemde ziekten worden uitgebannen, met 90% is de kans op uitbraken beperkt. Recent was in Eindhoven sprake van een mazelenuitbraak en het RIVM meldt dat er dit jaar al 4 baby’s zijn overleden aan kinkhoest, wat aanzienlijk meer is dan andere jaren. Dat in Nederland jarenlang niet of nauwelijks uitbraken van infectieziekten waartegen wordt gevaccineerd zijn voorgekomen, wordt door psychologen genoemd als reden dat jonge ouders de ernst onderschatten. Daarbij wordt ook steeds vaker met alternatieve bronnen over gezondheid gedacht dan dat in Nederland voor regulier is aangenomen met wetenschappelijke onderbouwing. Individuele vrijheid is voor velen het uitgangspunt, maar dat raakt als het om vaccinaties gaat aan de vrijheid van anderen en bescherming van de samenleving. Voor dat laatste draagt de overheid volgens de wet verantwoordelijkheid, waarbij door de gekozen politici wordt bepaald wat ‘bescherming van de samenleving’ betekent. Als dat in het geding komt omdat bijvoorbeeld de vaccinatiegraad wegzakt, bevragen politici het handelen van de overheid.
Voorlopig zet de overheid met de medische wereld door extra voor te lichten in op het keren van de dalende trend. Ook werkt men aan het verlagen van de drempel naar vaccinatielocaties. Zo kan er regelmatig buiten kantooruren worden geprikt en zijn er individuele vaccinatiespreekuren, voor bijvoorbeeld statushouders en kinderen met prikangst. Ook oudere kinderen kunnen nog altijd worden gevaccineerd, tijdens vaccinatiespreekuren en lokale ent-sessies van de GGD. Het Lingewaardse college wijst daarop en werkt daaraan mee. Zelf deelt zij de zorgen, zo blijkt uit antwoorden op de vragen van D66 Lingewaard. Kinderdagverblijven worden door de gemeente geïnformeerd over het Rijksvaccinatieprogramma, verder richt de gemeente zich op communicatie via consultatiebureaus en verloskundigenpraktijken. Het weigeren van ongevaccineerde kinderen bij kinderdagverblijven is voorlopig niet aan de orde. Dat mag ook niet zomaar. Wel kan een opvangorganisatie besluiten kinderen te weigeren als er sprake is van een uitbraak, waardoor de gezondheid van de op die locatie verblijvende kinderen in het geding is.
– Door de politieke redactie –