Op zaterdag 24 juni 2017 vond de 7e Exoduswandeltocht plaats. De tocht ging door de Betuwse natuur over prachtige dijken en langs cultuur historische plaatsen, zoals in Huissen “Exodusmonument en massagraf”, “massagraf” te Angeren, Kasteel en Fort Pannerden te Doornenburg , langs de Linge (de frontlinie in 44/45), Elden bij het voormalige veer bij “De Praets”, uiteraard de John Frostbrug in Arnhem, Malburgen “Mitchellmonument” en weer terug naar het schilderachtige Huissen waar de wandelaars werden ingehaald met doedelzakmuziek, diverse muzikale optredens op het podium, muziek uit de jaren ’40-’50, en diverse voertuigen uit WOII.
Bijzonder was de herdenking en bloemlegging bij het massagraf in Huissen. Onder grote belangstelling werden de wandelaars en genodigden welkom geheten door Martien van Hemmeren, voorzitter van het Exoduscomité. Het thema van deze herdenking “Onderlinge Verbondenheid” werd boeiend verwoord door de historicus Pierre Cuypers en burgemeester Marianne Schurmans-Wijdeven. Een persoonlijke beleving werd uitgesproken door de 11-jarige Romer Collombon uit Velp, die memoreerde aan zijn opa. Na een minuut van stilte werdenonder begeleiding van doedelzakmuziek kransen gelegd.
De wandeltocht werd op de laatste dag van de Ramadan ook gelopen door een aantal statushouders uit Lingewaard, die allen als eerbetoon een haag van rozen bij het graf plaatsten. De onderling verbondenheid van Toen en Nu werd hiermee extra benadrukt.
Verslag en foto’s: Hans Kleefman