Omroep Lingewaard

HOGE BOMEN VANGEN VEEL WIND…

Vandaag verschijnt een arts voor het medisch tuchtcollege. Niet zo maar een arts, een oliedomme arts!
Hoe is het anders mogelijk dat deze arts de rapportage van een uitgevoerde medische keuring binnen 24 uur uur aanpast in een tweede rapportage onder druk van twee Lingewaardse ambtenaren?!
Gewoon zijn of haar carrière op het spel zet. Het klinkt als een grap, maar het is bloedserieus.

Dit speelt al een aantal maanden. De gemeenteraad heeft intussen al een opdracht verstrekt aan een onafhankelijk onderzoeksbureau. Gaat weer aardigwat poen kosten.

De gemeenteraad? Wat heeft die daar nu mee te maken?
Antwoord, alles!
Zij zijn immers het hoogste orgaan binnen het gemeentelijk bestuur.

Twee ambtenaren van Lingewaard hebben die arts dus blijkbaar onder druk gezet het keuringsrapport zodanig aan te passen, dat de gevraagde aanpassing vanuit de WMO niet door onze gemeente betaald hoeft te worden.
Dit heeft de arts in zijn verweerschrift voor zijn zaak bij de tuchtraadop bekend. Met die tuchtraad zaak heeft onze gemeente natuurlijk niets te maken. Dat is een medische aangelegenheid.

Maar het heeft wel grote gevolgen voor het politieke circus Lingewaard en de betrokken ambtenaren. Zeker daar onze gemeente beweert geen bemoeienis te hebben met dit ongelofelijke verhaal. De oorzaak ligt echter wel degelijk bij onze gemeente.

Wie is nu precies verantwoordelijk voor de daden van voornoemde twee ambtenaren? Hebben zij opdracht daartoe gekregen van hogerhand? Hebben zij op eigen houtje gehandeld? Of moest een politieke partij een hak gezet worden?
We weten het gewoon niet. Maakt eigenlijk allemaal niets uit. Betrokken arts heeft bekend. De gemeente heeft zelf twee keuringsrapporten in omloop gebracht en een rechtzaak aan de broek gekregen over het al of niet moeten betalen van een WMO bedrag.

Met andere woorden, moet de rechter nu kiezen over de geldigheid van twee keuringsrapporten, gemaakt binnen 24 uur, over dezelfde persoon?
Laat de gemeente het echt zover komen? De kosten van die rechtzaak zullen beduidend uitstijgen boven het gevraagde uit de WMO.

Deze zaak dient waarschijnlijk in het tweede kwartaal 2018 voor de rechter. Dus wordt ruim over de verkiezingsdatum van 21 maart getild.
En wie heeft daar voordeel van?
Inderdaad de verantwoordelijk wethouder Johan Sluiter van Lokaal Belang Lingewaard. Een aardige aimabele man.
Die had na de bekentenis van de arts toch minstens een motie van wantrouwen aan zijn broek moeten hebben. Een wethouder is immers eindverantwoordelijk. Dat is nou eenmaal de consequentie van dat wethouderschap.
Misschien moeten we het hele college wel verantwoordelijk stellen.

Maar niks daarvan. Sluiter staat gewoon weer als nummer 1 op de lijst van zijn partij. Wil het liefst de verkiezingen weer winnen en een tweede periode toevoegen aan zijn wethouderscarrière.
Dat mag en kan blijkbaar in Lingewaard.

Is de gemeente niet in staat het probleem op korte termijn zelf op te lossen, te schikken? Is dit weer een dure rechtzaak waard? Geld genoeg in kas? Of betaalt de WMO gewoon de hoge kosten van de juristenstrijd?

Het zal me niet verbazen dat de gemeente Lingewaard in de gehaktmolen raakt. Mooie zaak voor een beetje goede advocaat.

Noemen ze dat nou kiezersbedrog? Ja, inderdaad is dat een vorm van kiezersbedrog.
Wethouder worden is financieel zeker aantrekkelijk. Je bent echter wel een hoge boom en die vangt nou eenmaal veel wind.

Hier is geen sprake van een storm in een glas water.

Er trekt gewoon een orkaan over Lingewaard!

BERT GERRITSEN