Omroep Lingewaard

Hof van Hessen weer open na drie maanden: ‘’We moesten plotseling sluiten’’

Museum Hof van Hessen moest in maart de deuren sluiten in verband met de coronamaatregelen. Nu de piek is geweest mag het museum weer open. Sinds zondag 14 juni worden er weer bezoekers ontvangen. Voorzitter Emile Smit van Historische Kring Huessen vertelt over de plotselinge sluiting van het museum en de nieuwe tentoonstelling.

De bevrijdingstentoonstelling Huissen Herrijst zou eerst op 4 april geopend worden. Door de maatregelen die in maart werden ingevoerd kon dit niet meer doorgaan. ‘’We moesten plotseling sluiten. We hadden toen net een tentoonstelling afgerond over Huissen in de periode van 1944-1945. Helaas werd alles toen stilgezet. We hebben ongeveer 2 maanden niks kunnen doen in het museum. Daarna zijn we medio mei begonnen met de opbouw van de tentoonstelling van Huissen Herrijst. Tegelijkertijd hebben we een protocol moeten maken onder welke voorwaarden mensen veilig het museum kunnen bezoeken.’’ Op 2 juni mochten musea weer open, maar Hof van Hessen besloot om bijna twee weken later open te gaan. ”Op deze manier hadden we nog tijd om de voorbereidingen rustig af te kunnen ronden. Op 13 juni hebben we met een kleine groep de officiële opening gehad met de burgemeester.’’   

Huissen Herrijst

In de nieuwe tentoonstelling die sinds 14 juni te zien is krijgen bezoekers een beeld van hoe Huissen eruit zag in de periode van 1945 tot 1950. Er zijn onder andere voorwerpen van de evacuatie te zien. Ook worden er granaathulzen en kleding tentoongesteld, zoals een trouwjurk van parachutestof en een doopjurk. ‘’De kleindochter van de mevrouw van wie deze trouwjurk is wist dat we bezig waren met de voorbereidingen voor de tentoonstelling. Ze had de trouwjurk gebracht naar het museum. Hier waren we erg blij mee. Het is heel bijzonder dat iemand een trouwjurk van parachutestof heeft bewaard.’’, vertelt de voorzitter enthousiast. ”Als mensen iets hebben liggen thuis van de Tweede Wereldoorlog en deze aan het museum zouden willen afstaan, dan kunnen ze zich tijdens openingstijden melden bij de balie van het museum. Ook kunnen ze een mail sturen naar de Historische Kring.”

Het verhaal in twee delen verteld

Vorig jaar wilde het museum één expositie houden over de oorlog, maar besloot uiteindelijk om het anders aan te pakken. ‘’We zijn er vrij snel achter gekomen om het in tweeën te delen. We hebben eerst een tentoonstelling gehouden van Huissen tijdens de oorlog. De huidige tentoonstelling gaat over Huissen in de periode van na de Bevrijding. De tentoonstelling Huissen Getroffen was in maart te zien en nu is er de tentoonstelling Huissen Herrijst, het andere deel van het verhaal.”

Reserveren en maatregelen

Een plotseling bezoek aan het museum zit er helaas niet in. ”We mogen nu maximaal 15 bezoekers in het museum toelaten. Mensen kunnen van tevoren reserveren door te bellen of een mail te sturen. Doordat er met tijdsloten wordt gewerkt weet het museum wanneer de bezoeker verwacht wordt.”

De 1,5 meter-maatregel geldt nog steeds in het hele land en volgens het kabinet zullen we hier een tijdje mee door moeten gaan. Daarom moet de 1,5 meter-maatregel nog steeds overal gehandhaafd worden, zo ook bij Hof van Hessen. ”Met borden wordt de looproute aangegeven en er is desinfectiemiddel aanwezig. Bezoekers uit hetzelfde huishouden worden beschouwd als één persoon. Als twee mensen samen het museum willen bezoeken, maar niet uit hetzelfde huishouden komen, dan verzoeken we ze om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. We zien gelukkig dat bezoekers zich netjes aan de maatregelen houden.’’ 

Reacties van bezoekers

Het museum heeft al reacties gehad op de nieuwe tentoonstelling. ”Er komen verhalen los bij mensen. Sommigen wisten niet dat het zo erg eraan toe was gegaan en anderen herinneren het zich nog vrij goed. Na de oorlog was Nederland vrij, maar was niet overal in het land, zoals in Huissen, de situatie er goed aan toe in de periode tussen 1945 en 1950. Daar krijgen we nu verschillende reacties op wat interessant is om te zien.”

Huissen herrijst is te zien tot en met 15 november. Daarna zal er in december een nieuwe tentoonstelling komen met een ander thema.

Website Historische Kring Huessen

E-mail: museum@huessen.nl

Telefoonnummer: 026-3255058 bereikbaar tijdens openingstijden (13:00 – 16:30 uur van dinsdag t/m zondag)