Bron: Fraudehelpdesk.nl
Reizen, kleding, schoenen, boeken, elektronica, tickets. Online shoppen neemt nog steeds toe. Maar online shoppen is niet zonder risico. Naast vele betrouwbare webshops, zijn er ook oplichters actief die als enige doel hebben u geld afhandig maken.
Ruim 10 miljoen webshoppers
In de zomer van 2015 meldde het CBS dat het aantal online shoppers nog steeds stijgt. In 2014 kochten 10,4 miljoen mensen een product of dienst online en bijna 8 miljoen daarvan kochten regelmatig iets online. Reizen en kleding zijn de meest populaire producten die online gekocht worden. De online aankopen worden in 92% van de gevallen betaald via internetbankieren. Vier op de tien Nederlanders gebruikt (ook) wel eens een creditcard.
Afgeleide van grote winkelketens
Bij grote, bekende winkelketens kunt u er vanuit gaan dat de webshop betrouwbaar is. Van dit vertrouwen maken criminelen echter misbruik. Ze lanceren websites die qua naamgeving en qua uiterlijk erg lijken op de echte website, bijvoorbeeld bcc-amsterdam.nl of mediamarkt-actie.nl. Als u deze pagina’s bezoekt, zijn ze niet van echt te onderscheiden. U kunt er producten bestellen en doorloopt de volledige bestelprocedure, inclusief betaling. Uw geld is weg, maar het product krijgt u nooit geleverd. Bij dergelijke afgeleide webadressen (-aanbieding, -actie, -korting, -plaatsnaam) moet u altijd op uw hoede zijn. Veel verkeer op dergelijke website wordt gegenereerd via advertenties op online handelsplaatsen, zoals Marktplaats. Daar worden scherpe aanbiedingen geplaatst, zodat mensen doorklikken naar de valse website.
Onbetrouwbare webshops
Naast valse webshops die afgeleid zijn van grote winkelketens, zijn er ook dubieuze webshops in de lucht. Van deze websites is het niet duidelijk hoe hun werkwijze precies is, of ze voldoen aan de regelgeving voor webshops, wat de procedure is bij retourneren, etc. Zorg dat u er zeker van bent dat de webshop waar u koopt veilig is. Kijk bijvoorbeeld of de webshop in het bezit is van het keurmerk Thuiswinkel Waarborg. Ook de reviews op internet lezen, geeft vaak meer inzicht in de ervaringen van andere klanten.
Tips
-Is een aanbieding te mooi om waar te zijn of is de prijs veel lager dan in andere webshops? Wees op uw hoede!
-Kijk goed naar het webadres. Wees wantrouwend als er sprake is van een afgeleide van de reguliere website, bijvoorbeeld bcc-aanbieding.nl
-Check of de webshop het keurmerk Thuiswinkel Waarborg heeft. Een logo op de website is onvoldoende, want die is makkelijk te kopiëren. Bekijk de ledenlijst en certificaten op de website van Thuiswinkel Waarborg.
-Bekijk reviews op internet over de webshop.
-Kijk op de website of er een KvK-nummer en btw-nummer zijn en lees de voorwaarden over levering, betaling, retourneren, etc. Ontbreken dergelijke gegevens, vraag je dan af of het verstandig is om daar je product te kopen.
-Maak bij betalingen gebruik van een creditcard. Dan zijn uw aankopen verzekerd.
Bron: Fraudehelpdesk.nl
Rechtstreekse link naar het artikel: Hoe herken je de nep webshop?