Het 3 Oever Festival , van 20-22 september 2019, is 3 dagen kunst, natuur en cultuur op drie oevers van de Gelderse Poort. Muziek, theater, dans, beeldende kunst en eten & drinken worden geserveerd in buitengewone locaties. Het publiek wordt uitgenodigd te fietsen, te wandelen of te varen langs de dijken, dorpen en uiterwaarden van de gemeenten Berg en Dal, Lingewaard en Zevenaar, bijvoorbeeld via één van de speciale routes.
Het kleine genieten staat centraal: geen grote podia, maar intieme performances. Een mix van professionals en regionale amateurs staat garant voor een unieke belevenis en spannende voorstellingen. De kaartverkoop is gestart via www.3oeverfestival.nl
Festivalaanbod
Het 3 Oever Festival biedt voor ieder wat wils. Ruim 200 artiesten bespelen de oevers. Op ruim 30 locaties nemen meer dan 50 beeldende kunstenaars, veelal uit de regio, je mee op culturele ontdekkingstocht. Opera, muziektheater, dans, jazz, folkmuziek, smartlappenkoren en wetenschap wisselen elkaar af
Festivallocaties
Het 3 Oever Festival vindt plaats in de Gelderse Poort, een natuurgebied aan de oevers van Rijn en Waal. Weids, fotogeniek en op elk moment van de dag anders van kleur. Hier hebben wind en water het voor het zeggen. Dit is de reden dat het landschap een hoofdrol speelt in het festival, als verbinder tussen de vele locaties.
Het 3 Oever Festival kent op elke oever een centrale plek, de Pleisterplaats. Hier is op zaterdag en zondag steeds programma, wordt informatie verstrekt en is eten en drinken te verkrijgen. Deze Pleisterplaatsen zijn Heerlijckheid Herwen in Herwen, Kunstatelier Marjolijn Rigtering aan de Zalmstraat in Millingen en de Piramide aan de Waal in Hulhuizen bij Gendt.
Verder vindt het festival plaats in kerken, café’s, ateliers, op schepen en in de open lucht, bijvoorbeeld bij de voetveren die de oevers met elkaar verbinden.
De 3 Oever Atelier Route
Tijdens het 3 Oever Festival stellen veel kunstenaars uit het festivalgebied hun atelier open voor publiek. Anderen brengen hun kunstwerken naar aparte locaties om te laten zien. Elke oever heeft zijn eigen fietsroute van circa 30 kilometer die alle tentoonstellingsplekken verbindt. Deze routes zijn, via de pontveren, ook weer met elkaar verbonden. Voor het festival is een handige adressenwaaier ontworpen. Deze waaier geeft informatie, zoals adresgegevens van alle kunstenaars en expositieruimtes die meedoen aan de 3 Oever Atelier Route. Hierin is ook makkelijk een keuze te maken voor de diverse kunstdisciplines die in het festival vertegenwoordigd zijn. De waaier zal ook na het 3 Oever Festival verkrijgbaar en te gebruiken zijn.
Nieuwe muziek
Drie componisten is gevraagd voor het 3 Oever Festival nieuwe muziek te maken, bij voorkeur geïnspireerd op het gebied. Jos Engelhard, de Nijmeegse nestor, heeft Symphonea Riviera geschreven voor Saxperiment Stroomopwaarts!, een gelegenheidsorkest van regionale saxofonisten.
Daniël van der Duim, net afgestudeerd aan de ArtEZ én Artist in Residence, heeft Pentatonic gecomponeerd, voor het 3 Oever Orkest, aangevuld met Stroomopwaarts! Eva Beunk, studente aan het Koninklijk Conservatorium, heeft de geschiedenis van Fort Pannerden aangegrepen om een opera voor 33 hoorns, 3 zangers en een fort te schrijven.
Kenmerkend aan alle composities is de verbinding tussen de uitvoerenden, een mix van professionals en amateurs. Hierdoor ontstaan nieuwe impulsen en contacten, van groot belang voor de cultuur in de Gelderse Poort.
Pilot Nieuwe Kunstenaars
Het plan is om in de komende jaren de festivalvrijdag vooral te reserveren voor de aankomend kunstenaars, de jeugd. Dit jaar trapt het festival af met Kunst met Kinderen in Kekerdom, een samenwerkingsproject van kunstenares Marjolijn Rigtering en de basisschool in Kekerdom. In het voorjaar hebben alle leerlingen van deze kleine school les gehad in portretschilderen. Dit gaan ze op de vrijdag in het atelier van kunstenares in Millingen verder uitwerken. De kunstwerken worden, samen met de portretten die in workshops op zaterdag en zondag worden gemaakt, tentoon gesteld in het Haonehart in Kekerdom. Dit concept wordt het komende jaar verder uitgewerkt.
Routes door het festival
Naast de drie Atelier Routes kent het festival dit jaar opnieuw de georganiseerde fietstocht ‘Dansend door de Polder’, waarbij fietsers diverse dansvoorstellingen in de Gendtse Polder bezoeken.
Voor het eerst wordt de 3 Oever Cultuur Wandeling gehouden, een 2-daagse wandeling rondom de Kop van Pannerden, waarbij de focus op eerste dag vooral ligt op de natuur van de uiterwaarden en de tweede dag op de cultuur van het festival. Overnacht zal worden op de Vlierhof in Keeken (D).
Kosten & tickets
De deelnemende artiesten, kunstenaars, ondernemers en sponsoren maken het 3 Oever Festival financieel mogelijk. Daarom zijn veel activiteiten gratis toegankelijk, of ‘voor de pet’. Voor een aantal voorstellingen wordt entree gevraagd, in dat geval is er online te reserveren of te betalen aan de deur, zie hiervoor de programmapagina op www.3oeverfestival.nl . De meeste programma’s hebben een beperkte capaciteit.