Omroep Lingewaard

Herdenkingssteen slachtoffers WOII onthuld

Gister is er in kleine kring een nieuwe monument toegevoegd aan gedenkpark Huissen-stad. Een herdenkingssteen met daarop alle namen van de Huissenaren en de mensen in Huissen die tijdens de tweede wereldoorlog zijn omgekomen, in totaal betreft het 187 namen.  

Sinds 2014 beheert stichting gedenkpark Huissen-stad de oude begraafplaats van Huissen. Een van de meest indrukwekkende monumenten is het massagraf, de plek waar op 4 mei de tweede wereldoorlog wordt herdacht. Op het monument rondom het massagraf zijn namen van slachtoffers vermeld. 

Henk Eerden (bestuurslid stichting gedenkpark Huissen-stad): ‘Tijdens onze werkzaamheden op de begraafplaats kregen wij vele vragen over waar dan precies familieleden stonden. Dat besloten wij uit te zoeken’. 

Dat resulteerde erin dat in 2016 een onderzoek gestart is naar alle Huissenaren die door oorlogsgeweld zijn omgekomen en alle mensen die in Huissen zijn omgekomen door oorlogsgeweld. 

Met hulp van het regio archief, de historische kring Elden en regionale historici is men op zoek gegaan naar alle namen van de overledenen in Huissen en de Huissenaren die overleden waren in de tweede wereldoorlog. 

Dat resulteerde in een lijst van 187 namen van Huissenaren en mensen die in Huissen zijn omgekomen door oorlogsgeweld tijdens de tweede wereldoorlog. Al snel ontstond het idee om die lijst, van slachtoffers in en uit Huissen, een meer permanente plaats te geven op de oude begraafplaats.

Met hulp van Gelderland herdenkt, de gemeente Lingewaard en vele andere sponsors is er een herdenkingssteen geplaats. Deze herdenkingssteen is, vanwege de corona maatregelen, gister in kleine kring onthuld en te zien op de oude begraafplaats in Huissen.