Omroep Lingewaard

Herbouw Gemeentehuis Lingewaard

 

Toen het bericht naar buiten kwam over de herbouw van het gemeentehuis binnenkort plaats gaat vinden, had onze verslaggeefster een gesprek met interim Burgemeester Meijers en de projectleiders. Hieronder het verslag van het gesprek.

Door: Sebine Zoethout.

Een gemeentehuis dat toegankelijk was voor cliënten en werknemers is een jaar geleden op  22 augustus in puin gereden. De gemeente had een plan klaar om niemand tekort te doen; alles moest na deze ramp doorgaan. De werknemers werden over heel Bemmel onderverdeeld in leegstaande panden. Er werd een noodgebouw opgezet compleet met alle voorzieningen en infrastructuur. Er was geen tijd om bij de pakken neer te zitten. Uitkeringen, paspoorten aanvragen en natuurlijk geboorteaangifte, het ging allemaal door. De gemeente is een groot orgaan, waarvan veel mensen afhankelijk zijn. Werknemers werden goed opgevangen en kregen en krijgen hulp waar nodig, zodat zij door konden gaan met hun werk.

Projectleider Koeman heeft direct na terugkomst van zijn vakantie, een team samengesteld om met de opbouw van het in puin gereden gemeentehuis te beginnen. Uiteindelijk duurde het acht maanden voordat alle aanvragen en vergunningen rond waren. De kosten voor herbouw kunnen binnen de perken blijven, mede door verzekeringsgeld, gemeentegeld en een extra krediet , verstrekt door de raad.

Op dat moment was het mogelijk voor bouwbedrijven om zich aan te melden voor de herbouw van het gemeentehuis. Uiteindelijk hebben 9 bouwbedrijven zich aangemeld, waarna door loting 3 bouwbedrijven overbleven die een concrete aanbieding hebben gedaan. De keuze is gevallen op Klaassen Groep uit Arnhem. Het toeval wil, dat deze aannemer 10 jaar geleden ook betrokken is geweest bij de bouw van het gemeentehuis.

Duurzame aanpassingen

In de bouwtekening zijn wel een aantal aanpassingen gedaan. Voor de ingang komen aanpassingen, om rampen als 22 augustus vorig jaar te voorkomen. Ook wordt er gewerkt aan een vriendelijke uitstraling aan de buitenkant, een uitstraling die een welkom gevoel afgeeft. De ingang blijft wel op dezelfde plaats.

Daarnaast is er geluisterd naar de wensen van de werknemers, door de jaren heen bleek dat hun werkplek niet altijd te voldeed aan de werkzaamheden. Nu met deze verbouwing, worden deze wensen gerealiseerd, zodat de werkplekken beter werkbaar zijn. Ook aan duurzaamheid is gedacht.  Op het dak worden 1100 zonnepanelen geplaatst, in het hele gebouw komt LED-verlichting en de nieuwe vloerbedekking is gemaakt van gerecycled materiaal volgens de ‘cradle to cradle’ gedachte.

Tijdens deze bedrijvigheid, nam burgemeester Marianne Schuurmans afscheid. Zij maakte de gebeurtenissen vanaf het begin af mee. Haar vervangster, Burgemeester Josan Meijers wist natuurlijk van het verwoeste gemeentehuis door het landelijk nieuws, maar wanneer ze op de plaats van delict komt en de geur van de rook nog steeds te ruiken is en ziet dat het plafond ondersteunt wordt door bouwstempels, raakte het haar diep van binnen.

Interim Burgemeester Josan Meijers was diep onder de indruk van dit alles. Vooral dat de werknemers de schouders eronder zetten om door te gaan voor de cliënten.  En dat ook in razend tempo. Wijdeven maakte de ramp mee, zou Meijers de opening van de herbouw meemaken? Wie zal het zeggen. Ze is een invallende burgemeester, of er een vaste aanstelling komt wordt afwachten.

De start van de bouw is de eerste week van september, de einddatum waarschijnlijk 31 juli 2020.