Omroep Lingewaard

Glunderende jongeren op Doe Dag Betuwe On Stage…

Afgelopen donderdag gingen 950 vmbo-leerlingen op werkbezoek bij 225 beroepsbeoefenaars in de Betuwe. De afspraken hadden ze 9 februari gemaakt, op het Beroepenfeest Betuwe On Stage in CineMec Nijmegen – Lent.
Het was voor de leerlingen een ongewone lesdag. Ze bezochten verschillende bedrijven en organisaties. Zo kon het gebeuren dat binnen een straal van één kilometer leerlingen kennismaakten met beroepen zoals laborant, automonteur, kok, timmerman, woonbegeleider, communicatieadviseur of MKB-adviseur bij een bank. De leerlingen gingen enthousiast aan de slag. Glunderend van trots deden ze in diverse opdrachten mee met ‘het echte werk’.

Grote server
“Wauw, heeft onze school zo’n grote server?” Het was een eye-opener voor die leerlingen die een kijkje namen achter de schermen op de ICT-afdeling van hun school, het OBC in Bemmel. Er was een programma vol informatie over ICT en de beroepen in deze sector. Ze kregen een rondleiding en mochten sleutelen aan computers. Niels, leerling van OBC Elst, vond vooral dat sleutelen heel leuk.

Toekomst voor ogen
Veel beroepsbeoefenaren waren aangenaam verrast door de interesse en goede voorbereiding van de jongeren. Het leidde tot mooie, motiverende en leerzame ontmoetingen. Voor sommige leerlingen was het daardoor helder: “Ik wil zéker sportdocent worden, ik vind het echt gaaf”. Een andere leerling wist nu dat het beroep sportdocent hem juist níet ligt: “Het viel me tegen dat je zoveel moet voorbereiden en veel aan het regelen bent. Er is weinig tijd om zelf te sporten”. Oók een waardevolle ervaring waardoor leerlingen weer een stukje beter hun toekomst voor ogen zien.

Netwerk
Betuwe On Stage heeft tot doel leerlingen te helpen bij hun studiekeuze en bij het leggen van duurzame netwerkcontacten. Dat lukte de meeste leerlingen gisteren goed. Zo kregen de leerlingen op meerdere adressen te horen, dat ze welkom zijn wanneer ze een stageplaats zoeken tijdens hun vervolgopleiding in het MBO. Burgemeester Toon van Asseldonk van Overbetuwe ontving ook een aantal leerlingen van HPC Zetten en OBC Huissen. Ook hij bood zijn hulp aan: “Als je nog vragen hebt mag je me altijd bel…, eh… mailen.”

Leerling krijgt hulp van monteur bij Noud van ’t Hullenaar in Bemmel
Leerlingen helpen bij het sorteren van bloemen bij Gerichhausen in Huissen