Dat er windmolens langs de door te trekken A15 gaan komen is eigenlijk geen nieuws maar is ook nog niet zeker. Al eind 2017 nam de gemeenteraad een motie aan, waarin werd gesteld, dat Lingewaard een evenredige bijdrage moet leveren aan de benodigde CO2-reductie en dat alle mogelijkheden voor (alternatieve) duurzame opwekking van energie opengehouden moeten worden. Potentiële locaties voor duurzame energieopwekking moeten vanuit een positieve grondhouding worden bezien. In december van dat jaar voelde Windpark A15-Lingewaard BV uit Houten zich door die motie uitgenodigd, om een principeverzoek in te dienen voor een windpark langs het tracé van de door te trekken A15. De raad gaf in de motie wel een kader mee voor participatie. Via omgevingsparticipatie moet worden aangetoond, dat er voldoende maatschappelijk draagvlak is met een evenwichtige verdeling van lusten en lasten, waarbij een aanzienlijk deel van de opbrengsten van de windmolens ten goede komt aan de inwoners van Lingewaard.
Op verschillende momenten na eind 2017 komt het onderwerp windenergie terug in raadsvergaderingen. Op 18 september 2019 heeft de gemeenteraad het beleidskader voor windenergie vastgesteld. Na de verkiezingen in 2022 kwam het nieuwe coalitieakkoord. Daarin lezen we: “Grootschalige opwek van duurzame energie, waarbij we leefbaarheid en draagvlak belangrijk vinden. Wij zijn voornemens medewerking te verlenen aan de windturbines bij Caprice, waarbij we oog hebben voor de zorgen die er leven. Een definitief besluit kan dit najaar genomen worden. Ook gaan we samen met inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers kijken naar de mogelijkheden van duurzame opwek langs de nieuwe A15. Voor dit gebied gaan we aan de slag met een energievisie.”
De gang van zaken rond de bouw van twee windmolens nabij de steenfabriek Caprice in Angeren vormde een leermoment voor de gemeente. In een motie vroeg de gemeenteraad om te “Leren van Caprice”. In juli 2023 stuurde het college een informatienota naar de gemeenteraad waarin de leerpunten uiteen werden gezet. Het leermoment voor participatie was om de communicatie naar de gemeente toe te trekken, in goed overleg met de andere betrokkenen. “Het is verstandig om breed en vroeg te starten met participatie waarvan je op voorhand weet dat het een groot maatschappelijk effect zal hebben. Wees duidelijk aan de voorkant richting de inwoners. Schets daarbij een totaalplaatje met welke voordelen er aan windmolens zitten. Denk (activeer) daarbij ook de zwijgende meerderheid. Dat zorgt voor evenwichtigheid in het (maatschappelijk) debat, bijvoorbeeld tussen inwoners onderling of tussen tegenstander en de gemeente.”
Op 26 oktober 2023 stelt de raad het beleidskader “Energietransitie 2023-2030” en de “Uitgangspuntennotitie energievisie zone A15-Betuweroute” vast. De gemeente heeft op 29 december 2023 de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor drie windmolens ontvangen. Het is deze aanvraag, die nu de finale vormt van de bouw van windmolens langs het tracé van de A15 en aan de orde is in de raadsvergadering van 8 mei 2025. Voor de bouw van drie windmolens moet de raad een “verklaring van geen bedenkingen” afgeven; een voorwaarde voor uiteindelijk het verstrekken van de vergunning.
Dat de gemeenteraad hier een besluit over moet nemen komt dus niet uit de lucht vallen. In de raadsvergadering van 30 januari 2025 heeft de raad al de Energievisie A15 Betuweroute vastgesteld. Voor die energievisie is ook een participatietraject gevolgd. Een verslag van de gemeente en een verslag van de Meedenkgroep (MDG), een groep van 15 inwoners, geven een beeld van het verloop van die participatie. De weerstand tegen het plan voor de drie windmolens blijft en die werd voorafgaand aan de Politieke Avond op 15 april 2025 ook geuit. Een volle publieke tribune tijdens die vergadering onderstreepte de weerstand. De discussie tussen de politieke partijen ging vooral over participatie. Er werd enerzijds gewezen op de participatie die al is geweest, voorafgaand aan de vaststelling van de Energievisie A15 Betuweroute en anderzijds op de participatie die nog volgt over de vergunningverlening.
De energievisie A15-Betuweroute werd op 30 januari van dit jaar nog met een meerderheid van 18 tegen 11 stemmen aangenomen. B06 (3), Lingewaard.NU (3) en de SP (2 ) stemden tegen. Ook in de coalitie bleken er tegenstemmers te zijn. Eén bij Lokaal Belang Lingewaard en twee bij de VVD. Met de stemmen van het CDA (3), D66 (2), GroenLinks (4), Lokaal Belang Lingewaard (4), de PvdA (2) en de VVD (3) werd het voorstel aangenomen. Of de raad op 8 mei ook voor de bouw van de windmolens zal stemmen is nu de vraag. Tijdens de Politieke Avond werd al duidelijk dat B06, Lingewaard.NU en de SP en ook een lid van Lokaal belang Lingewaard waarschijnlijk tegen zullen stemmen.
– Door de politieke redactie –