Omroep Lingewaard

Gemeenteraad akkoord met Woonzorgvisie

In de raadsvergadering op 27 maart 2025 was het een hamerstuk. De voorzitter slaat met de vergaderhamer op tafel, waarmee een raadsbesluit een feit is. Er wordt geen debat gevoerd over het betreffende onderwerp. Iedereen is het met elkaar eens. De Woonzorgvisie Lingewaard was dit lot beschoren. Zoals de naam al aangeeft gaat deze visie over wonen en zorg in Lingewaard.

Er is in de gemeente een grote vraag naar passende woningen voor mensen, die zorg of ondersteuning nodig hebben. Daar staat te weinig aanbod tegenover. Het aantal ouderen in de gemeente neemt toe, en daarmee ook de vraag naar zorg. Omdat meer mensen in de toekomst zelfstandig blijven wonen, stokt de doorstroming en wonen veel mensen in een woning die niet goed bij ze past. Naast een passende woning is ook welzijn, ontmoeting en een vitale leefomgeving van groot belang.

De gemeente wil dat inwoners in alle levensfasen kunnen wonen in hun eigen kern. Inwoners met een zorg- of ondersteuningsvraag helpt de gemeente om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Een sterke sociale basis is daarvoor cruciaal. De gemeente zet in op welzijn en kwaliteit van leven en zorgt dat de leefomgeving bijdraagt aan gezond en gelukkig leven door voldoende groen en ruimte voor ontmoeting. De gemeente zorgt ook voor vitale wijken en kernen, met een passende en gevarieerde woningvoorraad en doet dit alles in samenwerking met zorg- en welzijnsorganisaties, met Waardwonen en met ontwikkelaars.

De visie wordt uitgewerkt rondom vier hoofdthema’s:

  1. Omzien naar elkaar
  2. Toekomstbestendige zorg
  3. Een passende woning
  4. Vitale leefomgeving

Bij ‘Omzien naar elkaar’ gaat het om ontmoeting, naar elkaar omkijken en samenleven. ‘Toekomstbestendige zorg’ betekent gericht zijn op het voorkomen van zorgvragen en op goede samenwerking tussen zorginstellingen. ‘Een passende woning’ wil zeggen dat er wordt gewerkt aan meer passende woningen voor inwoners met zorgbehoeften. ‘Vitale leefomgeving’ betekent, dat de gemeente aanstuurt op meer groen en toegankelijkheid in de wijken, plekken die uitnodigen tot bewegen en samenkomen.

Om de ambities op deze thema’s te verwezenlijken worden uitvoeringsmaatregelen voorgesteld. De voorgestelde maatregelen worden nader uitgewerkt in een uitvoeringsagenda. Hierin wordt ook het tijdpad beschreven en de concrete financiële consequenties.

– Door de politieke redactie –

laatste berichten