In de raadsvergadering op 30 januari 2025 was onder meer een voorstel aan de orde over woningbouw in het gebied Driegaarden in Huissen, aan de Driegaardsestraat. De keuze voor woningbouw in dit gebied is al opgenomen in de structuurvisie gemeente Lingewaard 2012-2022 en ook in de Omgevingsvisie 2023. De locatie bestaat uit drie delen, waarvan er één al is gerealiseerd. Voor de ontwikkeling van de andere twee gedeelten is een gebiedsvisie opgesteld en die stond op de raadsagenda.
De gebiedsvisie geeft ruimte aan maximaal 650 woningen in een groene setting. Uitgangspunt is een woningbouwprogramma met 30% sociale huurwoningen en 37% betaalbare koopwoningen. Op basis van de gebiedsvisie kunnen de bouwplannen uitgewerkt worden en kunnen er afspraken met de ontwikkelaars worden gemaakt.
De gemeenteraad stemde uiteindelijk unaniem in met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders, maar voegde daar nog wel twee besluiten aan toe. Zo werd er een minimale norm van tenminste 85 m² openbaar groen per woning vastgesteld. Ook werd de voorwaarde opgenomen, dat vóór de oplevering van de eerste nieuwe woningen, tenminste alle noodzakelijke maatregelen zijn uitgevoerd voor verbetering van de doorstroming en bereikbaarheid van Huissen.
Zeer tegen de zin van wethouder Sluiter besloot de raad ook het college te vragen om te onderzoeken of een extra ontsluiting (inclusief fietspaden) mogelijk is via de Hoeve, Bergerdensestraat en een doorsteek naar de Azalealaan. De wethouder waarschuwde de raad tevergeefs dat dit tot vertraging kan leiden bij de uitvoering van het gemeentelijk mobiliteitsplan.
Na de vaststelling van de gebiedsvisie wordt deze uitgewerkt in een stedenbouwkundig plan. Daarin krijgen bijvoorbeeld woonpercelen, verkeersruimte en groen een plek. Met een daarnaast op te stellen beeldkwaliteitsplan schetst de gemeente waar gebouwen en openbare ruimte aan moeten voldoen, waarbij voor de openbare ruimte een inrichtingsplan wordt gemaakt. Op basis van het stedenbouwkundig plan worden de noodzakelijke onderzoeken uitgevoerd en het Omgevingsplan opgesteld (het vroegere bestemmingsplan). De betrokkenheid van belanghebbenden bij dit proces wordt (vooraf) vastgelegd in een participatieplan. Voordat de gemeenteraad over het Omgevingsplan zal besluiten wordt een overeenkomst gesloten met de ontwikkelaars. Op basis van de projectplanning wordt start bouw voorzien in 2028.
– Door de politieke redactie –