Het college van burgemeester en wethouders liet begin oktober weten dat het trots is. Trots, dat het weer gelukt is om voor 2025 een sluitende begroting aan de raad voor te leggen. De gemeenteraad had bijna acht uur nodig, inclusief pauzes, om die begroting vast te stellen. Tegen middernacht op 7 november 2024 was het dan bijna zover, totdat bij de stemming over een wijzigingsvoorstel de stemmen staakten: dertien voor en dertien tegen. De stemming moest daarom worden uitgesteld tot de volgende vergadering van de raad.
Gemeenten in Nederland staat financieel zwaar weer te wachten door kortingen op uitkeringen door de rijksoverheid. Dat is al een tijd bekend. voor 2025 een tekort te ontstaan. Voor een aantal incidentele tegenvallers worden reserves aangesproken en daardoor kantelt het tekort naar een positief saldo en is de begroting sluitend: Lingewaard stelt bezuinigen nog een jaar uit.
Het college gaat nu alle posten in de begroting nalopen om te kijken of er op kan worden bezuinigd het resultaat voorleggen aan de raad in de Kadernota voor 2026. Het financieel ravijn schuift dus een jaar op. Er wordt al wel een voorschot genomen op financieel moeilijke jaren door de jaarlasten van de investering in de MFA Huissen en Blauwenburcht ook een jaar op te schuiven; van 2027 naar 2028.
B06 en Lingewaard-Nu vinden dat er nu al gekeken moet worden naar bezuinigingen en stellen dat dit ook de afspraak was bij de bespreking van de Kadernota voor 2025. Voor de MFA Huissen dragen zij dan ook een alternatief aan dat vele malen goedkoper is. De coalitiepartijen willen daar niet aan en houden vast aan het besluit om de MFA in de stadskerk te realiseren. De kerk komt echter pas eind 2026 beschikbaar, zo bleek tijdens de raadsvergadering.
Op de achtergrond van de voorstellen van het college speelt een confrontatie tussen het rijk en de gemeenten, die vertegenwoordigd worden door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG vindt, dat gemeenten niet moeten bezuinigen als gevolg van de hogere kosten voor jeugdzorg. Daar draagt het Rijk de verantwoordelijkheid voor. Of het Rijk de gemeenten tegemoet komt is maar zeer de vraag. Gemeenten en Rijk spelen hoog spel en het college volgt de ontwikkelingen nauwgezet.
De discussie over de financiële situatie van de gemeente nam veel tijd in beslag. Vanuit de oppositie werden coalitiepartijen uit de tent gelokt om alvast duidelijk te maken hoe er bezuinigd gaat worden. Maar zij hulden zich in algemeenheden en hielden het kruit droog. Verder was er al een half uur discussie, voorafgaand aan de begrotingsbehandeling, over een motie van GroenLinks om smileys te plaatsen, die weggebruikers er op attent maken hoe hard ze rijden. Ook daarover staakten de stemmen, zodat ook dat onderwerp in de volgende vergadering van de raad terugkeert.
Bij de behandeling van de begroting waren er vijf wijzigingsvoorstellen en maar liefst 14 moties. Een kleine greep uit al die voorstellen: D66 en SP stelden voor om de hondenbelasting af te schaffen. Een dankbaar onderwerp voor een lange discussie. Wethouder Maarten van den Bos gaf nog aan dat voor het gemis van die belastingopbrengst wel een alternatief moet worden geboden, maar dat bleef uit. De stemmen staakten en dus is de uitkomst nog ongewis. Ook een motie om kruidenrijk grasland op gemeentegronden te realiseren nam de nodige tijd in beslag.
De stemming over de voorstellen en over de begroting zelf zal in de eerstvolgende raadsvergadering plaatshebben.
– Door de politieke redactie –