Zoeken, maar niet vinden. Dat probleem neemt al jaren toe in Nederland. Wie jong is wordt overvallen door alles dat je treffen kunt in een wereld die toch steeds maar weer groter en sneller wordt. Eenmaal een eind op weg is het de vraag hoe het was en wat je ook alweer wilde. En wie oud is vergeet. Eerst dat het dinsdag is, dan waar je brood haalt en of er visite was.
In al die levensfasen vragen we iets van onze omgeving. Van familie en vrienden, maar ook van de buitenruimte en de ander in het verkeer of de winkel. We zijn toch afhankelijker dan het lijkt, en dat is zowel een goed teken als een flinke valkuil!
Belangrijk is dat mensen mee kunnen doen in de samenleving, zo stelt de gemeente Lingewaard onder het kopje ‘Dementie’ op haar website. En van die zin maakte zij werk, want komend jaar draagt de gemeente het certificaat ‘Lingewaard Dementievriendelijk 2024’ van Alzheimer Nederland. Zo’n 50 verschillende hersenziektes waar inmiddels haast 1 op de 5 mensen mee wordt geconfronteerd, heten dementie. Allemaal gaan ze over het niet meer goed kunnen verwerken van informatie, met Alzheimer als meest voorkomende vorm. Informatie zoals het gevoel van honger, maar ook de bedoeling van de stoep naast de rijbaan.
Waar we samen toch al snel vaststellen dat het werkt als de meeste mensen weten waar te wandelen en waar anderen rijden, hoeft slechts één wandelaar de rijbaan op te lopen om een onveilige situatie te hebben. Ofwel, een omgeving waarin je in goede gezondheid onafhankelijk kunt leven is er eentje waarin je van iederéén afhankelijk bent. En dat vraagt onze zorg.
Voor een deel besteden we de inzet daarvoor uit. De gemeente werkt als het gaat om dementie voor haar inwoners samen met Alzheimer Nederland en zit in het netwerk Dementie Arnhem en Omstreken. Dat netwerk biedt informatie en trainingen. Alzheimer Nederland organiseert maandelijks het Alzheimercafé in de Zandse Kerk in Huissen. Terwijl verspreid door de gemeente verschillende instellingen en organisaties op allerlei manieren ondersteuning bieden.
De gemeente heeft haar omgang met dementie getest door begin dit jaar de ‘Dementiescan’ van Alzheimer Nederland in te vullen. De voortgang die vervolgens op basis van een plan van aanpak is geboekt heeft tot het certificaat geleid. Zo is er meer inzicht gekomen in de omvang van het dementieprobleem en neemt de deskundigheid toe door trainingen van ambtenaren en bijvoorbeeld winkeliers en horecapersoneel. Ook wordt via folders en bijeenkomsten onder inwoners informatie verspreid over dementie, gewerkt aan dagactiviteiten binnen de gemeente, en worden mantelzorgers ondersteund. En de komende tijd liggen weer nieuwe verbeterpunten voor. Zo wil de gemeente meer in gesprek met mensen met dementie en hun mantelzorgers, kijkt zij naar het inpassen van nieuwe concepten voor ontmoeting binnen de gemeente, en komt er aandacht voor wonen met dementie. Op dat laatste punt scoort de gemeente immers laag, en zo ook als het gaat om afstemming tussen de vele betrokken partijen waarbij de gemeente juist een belangrijke rol zou kunnen spelen.
Het invullen van de jaarlijkse Dementiescan lijkt voor de gemeente een goed middel om wakker te blijven als het gaat om ruimte voor het leven van mensen met dementie in Lingewaard. Het resultaat dat zij daar dit jaar in boekte mag gerust ook een aanmoediging zijn van haar inwoners, wetende dat je elkaar nodig hebt als het alleen niet gaat, maar net zo goed voor een onafhankelijk en vrij leven!
Door de politieke redactie