Dit alarmerende bericht verscheen afgelopen week in de pers. Bouwgrond raakt op! Vooral in de grote steden in het westen van het land. Daar neemt de spanning op de woningmarkt al toe.
Grote aannemers, zoals bijvoorbeeld Heymans, TBI holdings en Dura/Vermeer luiden de noodklok. 80.000 woningen bouwen op jaarbasis denken zij niet meer te kunnen halen. En dan hebben we het nog niet over de opgelopen achterstanden van voorgaande jaren door de crisis!
En hoe zit dit nu in ons eigen Lingewaard?
Om te beginnen is er een zeer grote achterstand in de sector sociale huurwoningen. Landelijk wordt gemiddeld de 30% ruim gepasseerd. En Lingewaard blijft staan op ongeveer 20%. Hier dient een erg grote inhaalslag plaats te vinden!
Dit is mede te merken aan de dalende lijn van het aantal leerlingen die starten met het basisonderwijs.
En dat zou komen door de vergrijzing binnen onze gemeente!
Wat een onzin!
Het huidige en de vorige colleges moeten maar eens goed in de spiegel kijken en terug denken aan hun beleid over sociale huurwoningen.
Daarin loopt Lingewaard dus ver, heel ver achter op landelijke cijfers. Het beleid is hier erop afgestemd, dat voor starters op de woningmarkt nauwelijks een sociale huurwoning te verkrijgen is!
Een wachttijd van 12 jaar liegt er niet om. Dus men moet maar uitwijken naar bijvoorbeeld Nijmegen of Arnhem. En daar is de nood weliswaar minder maar ook te hoog te noemen.
Jonge mensen worden eigenlijk vriendelijk verzocht onze mooie gemeente te verlaten. Kom later maar eens terug. En als ze dan terugkomen stuiten ze op een geweldige hoeveelheid huurwoningen in de vrije sector. Met huurprijzen richting € 1.000,00 per maand. En die woningen zijn in bezit van pensioenfondsen en/of projectontwikkelaars die jaarlijks gebruik maken van de jaarlijks toegestane maximum huurverhoging.
Dus eens vertrokken uit Lingewaard, betekent eigenlijk nooit meer terugkomen.
Met dank aan het huidige en vorige coalities.
Je vraagt je dan wel af waarom beschikbare grond in het verleden wel is verkocht aan die pensioenfondsen en projectontwikkelaars en niet is bestemd voor sociale huurwoningen. Dat valt dus onder het hoofdstuk beleid.
Opvallend dat de gemeente nu ineens wel grond beschikbaar heeft voor projectontwikkeling, in dit geval een eventueel crematorium. Of valt dit wellicht onder het hoofdstuk vergrijzing?
In maart 2018 zijn de volgende gemeenteraadverkiezingen. Één van de speerpunten daarin zou natuurlijk sociale huurwoningen moeten zijn. Hierbij nodig ik alle politieke partijen uit goed over dit onderwerp na te denken en daar ruimschoots aandacht aan te besteden in hun verkiezingsprogramma. Dan valt er voor de burgers echt iets te kiezen! Dus politiek Lingewaard, gewoon een speerpunt van maken.
Even voor alle duidelijkheid. Tijdens de cursus Politiek Actief, maakte ik kennis met Gijs van der Elst. Een op en top vrijwilliger met het sociale hart op de juiste plaats. En in die hoedanigheid sinds enige maanden voorzitter van de bewonersraad van Waardwonen.
Uiteraard volgde er een brainstormavond, samen met een gezamenlijke vriend, over dit onderwerp.Wat een enthousiasme, prachtige onderwerpen, deskundigheid en vooral actieplannen.
Voor mij is Gijs uitermate geschikt een politieke loopbaan te starten met als specialiteit woningbouw. Volgens mij staat iedere deur wagenwijd open bij alle politieke partijen. Wellicht niet bij de VVD. Deze partij is in Lingewaard nu juist niet het goede voorbeeld om de belangen van jonge mensen, jonge gezinnen te behartigen.
Ik ben benieuwd bij welke partij Gijs zich gaat melden en waar de deur open staat!
BERT GERRITSEN