Omroep Lingewaard

Derde 3 Oever Festival

Derde 3 Oever Festival in het teken van ‘zelf doen’.

Van 14-16 september 2018 staat de Gelderse Poort in het teken van kunst en cultuur tijdens het 3 Oever Festival. Tijdens dit grootse culturele festival, voor de 3e keer tijdens het 3e weekend van september, aan de oevers van Rijn, Waal en Pannerdens Kanaal, kan het publiek op de fiets van Pleisterplaats naar atelier, van pont naar tentoonstellingsplek, van kerk naar kroeg. Steeds verrassend wat er te zien is, maar ook wat er te doen is.

Eigen festivalproducties
Dit jaar zijn er maar liefst 3 eigen festivalproducties:  de 3 Oeverture, de theatrale opening op vrijdagavond 14 september bij Fort Pannerden;  het nieuw opgerichte 3 Oever Orkest en Saxperiment Stroomopwaarts, een groep van meer dan 33 saxofonisten uit de hele Gelderse Poort die 3 keer optreden met een stuk van de Nijmeegse componist Jos Engelhard. Zelf doen en samen doen is hierbij het uitgangspunt.

‘Harteklank’, een samenwerking van 3 Oever Festival-veteranen La Zona en de dansers van SJI Parts, is ook een productie die speciaal voor het festival is gemaakt. De muzikanten en dansers hebben elkaar dit jaar gevonden vanuit hun individuele discipline en eigenheid. Vanaf Pleisterplaats De Piramide aan de Waal mee met een bijzondere, culturele,  fietstocht naar deze voorstelling in de Protestante Kerk van Gendt.

Workshops

Zelf doen heeft ook te maken met de vele workshops die tijdens het festivalweekend worden georganiseerd. Van portrettekenen, verhalen schrijven, kaarten maken met riviergrind en een concert geven van zelf gefabriceerde muziekinstrumenten van gejut afval: het is allemaal mogelijk op de 3 oevers.

3 Oever Open Atelier Route
Bijna 60 beeldend kunstenaars stellen hun atelier open of exposeren in een café of restaurant. Hiervoor zijn 3 fietsroutes uitgezet, via de pontveren aan elkaar verbonden.  Van vrijdag tot en met zondag zijn de ateliers open van 11.00 – 17.00 uur. De meeste kunstenaars zijn ook aanwezig om te vertellen over hun werk of om samen met de bezoekers aan kunst te werken.

Pleisterplaatsen
Elke oever heeft een pleisterplaats, een hoofdlocatie waar op zaterdag en zondag is een keur aan muziek, dans, theater workshops, exposities van beeldende kunst en goed eten en drinken is. Want dat is het 3 Oever Festival, een grote verscheidenheid aan kunst en cultuur, grotendeels uit de Gelderse Poort zelf, maar ook met input uit de rest van Nederland.

Daarnaast heeft elke oever 1 of 2 andere locaties, allemaal met een eigen programma en signatuur. Dit jaar is er voor het eerst speciaal programma voor de ‘jonge gezinnen’. Dit vindt plaats bij De Bijland bij Tolkamer. Circus Snor zet hier de tent op, zodat er van alles gedaan kan worden. Niet alleen de oever, maar ook op het water is er programma, net zoals op zaterdagavond tussen de oevers, tijdens de Jazzcruise over de Rijn  

Natuur
De Gelderse Poort is een bijzonder landschap, gevormd door de rivier én de mens, die de dijken heeft aangelegd. De laatste 25 jaar is veel landbouwgrond omgevormd tot natuur. Hierdoor is er een grote afwisseling ontstaan, geaccentueerd door de vele dorpjes op de oever. Dit landschap is de grote troef van het festival: het mooiste decor denkbaar. Daarom is het fietsen en wandelen tussen de locaties en varen over de 3 pontveren van de Gelderse Poort ook expliciet onderdeel van het programma en zal er ook af en toe een culturele verrassing opduiken. Avontuur moet je zelf maken, dat kan bij het 3 Oever Festival, groots in kleinschaligheid.

Voor de laatste informatie over het programma: www.3oeverfestival.nl

blokkenschema 2018 kaart 3oever 2108 (1)