Omroep Lingewaard

De universiteit van Huissen…

Dr. Emile Smit toont in een artikel aan dat er in het zwanenstadje sprake is geweest van onderwijs op universitair niveau. En wel op het dominicanenklooster. Van 1866 tot 1931 bestond er het apart opgerichte “Sint-Thomas college”. Studenten studeerden er af als lector of magister in de theologie. U kunt het gehele artikel lezen in de onlangs verschenen uitgave van Mededelingen, het tijdschrift van de Historische Kring Huessen. Op 17 mei promoveert bestuurslid Jan Zweers. U leest in Mededelingen meer erover en hoe u zijn boek over (een gedeelte) van de Huissense geschiedenis kunt bestellen.

Een tweetal fotobladzijden geven een impressie van de verbouwing en herinrichting van het stadsmuseum Hof van Hessen. Verder lezen we dat er in Huissen ook een limonadefabriek (!) is geweest met de toepasselijke naam: ‘de Zwaan’. De door Piet Wouters opgerichte fabriek bevond zich in een schuur op ’t Zand. Huissenaren op hoge leeftijd vertellen er over. Zo kregen ze als kind een dubbeltje voor het helpen of een flesje “ranja-soda”.

In deze vol kleur zijnde uitgave van Mededelingen zijn ook de volgende onderwerpen te vinden: de snoephemel van Betje Barten, het Aloysiusmeer, voetbalelftallen, Het Vierde Gesticht, Indië-veteranen. Te veel om alles hier te vermelden. Hebt u overigens een vraag of opmerking, of wilt u lid worden van de HKH? Stuur dan een mailtje naar mededelingen@huessen.nl.