Heel Lingewaard stond even op de kop toen er twee weken geleden een plaag uitbrak van kleine vervelende beestjes; De buxus rupsjes. Kleine beestjes die zich vol eten met de blaadjes van de buxus die bij menig huishouden in de tuin staat. Het was dan ook even schrikken toen er langzamerhand bij vrijwel iedereen bruine en kale plekken ontstonden in de mooie buxusstruiken.
Sinds 2009 is het beestje ook in Nederland verschenen en vanaf dat moment komen we er ieder jaar maar moeilijk opnieuw vanaf. De rupsen komen af van de buxusmot, deze motten verschijnen rond april en leven maar acht dagen. In die tijd leggen ze kleine groepen van eitjes aan de onderkant van de bladeren van hun favorieten plant “de buxus”. De jonge rupsjes zijn piepklein (zo’n 5 mm) en viezig geel. Wanneer de rupsen volgroeid zijn, worden ze steeds feller geel en krijgen een zwarte kop. De rupsen worden dan steeds groter en kunnen groeien tot een lengte van wel 4 cm.
Wanneer de temperatuur in het land stijgt, zo rond de 20 graden, hebben de rupsen maar 26 dagen nodig om volledig uit te groeien van eitje tot pop.
Maar wat doet zo’n beestje nou precies? En is het schadelijk voor de buxus? Dat is een vraag die iedereen wel in gedachten heeft gehad de afgelopen weken. Omdat de mot haar eitjes legt binnen in de struik, gaat het rupsje zich een weg naar buiten eten. Het eten van de bladeren gaat behoorlijk snel! Uw buxus kan dus in een mum van tijd al zijn bladeren verliezen. Dit kan schadelijk zijn voor uw plant.
Gelukkig hebben wij met z’n allen die kleine beestjes in onze struiken op tijd ontdekt! Daardoor kunnen we allemaal gemakkelijk en snel de natuur een handje helpen en ervoor zorgen dat die kleine beestjes zo snel mogelijk uit onze tuinen verdwijnen! Ook al kost het even tijd om de buxus goed te bewerken met de nodige producten, is het zeker de moeite waard! Want naar verloop van tijd ziet onze buxus er weer groen en vol uit! En zeg nou zelf; met zulk mooi weer als de afgelopen dagen in Nederland is het best lekker om een avondje in de tuin te werken!
Van onze verslaggever uit Doornenburg