Omroep Lingewaard

Circulair Ambachtscentrum Lingewaard-Overbetuwe…

Waarschijnlijk kleurt 2024 weer groen. De cirkel gaat op voor vorm van het jaar. De voortgaande bocht zonder begin of einde, waaruit niets verloren gaat en waar je dus ook niets aan hoeft toe te voegen: dat is het voornemen. Doen met wat je hebt.

Eind december heeft de gemeente Lingewaard ‘de intentie uitgesproken’ gezamenlijk met de gemeente Overbetuwe te onderzoeken hoe invulling te geven aan een ‘Circulair Ambachtscentrum’. Nu denkt u vast ‘een wat?’ Dus lees vooral verder, want na de kleur en vorm kan dit wel eens de term van het jaar worden!

In den beginne moet u denken aan een milieustraat. De vorm die daar dan bij hoort is de rechte lijn. U koopt een stoel of een televisie, dat ding slijt en hapert, zakt in of door. U brengt hem naar de stort, kiest de juiste container, en zij drukken de hoop plat om het overgrote deel ervan te verbranden. De warmte van die brand wordt als energie gebruikt, en de rest van het goedje rookt weg of spoelt uit.

Dat is misschien een wat al te rechtlijnige schets van wat toch ook wel steeds schoner wordt. Maar zo is wel duidelijk dat er iets nuttigs in gaat waarvan een groot deel er later nutteloos of zelfs vervuilend uit komt. En dat kan niet in een cirkel, of wat men ‘circulair’ noemt. De grondstoffen die in gebruik zijn moeten steeds weer opnieuw worden benut. Wie dat zo goed mogelijk doet heeft in principe nog nauwelijks iets nieuws nodig.

En daarin bestaat de ambachtsvraag. Wat eerst werd verbrand moet nu kundig worden gerepareerd, vervormd, ontmanteld en weer ingezet. Een stoel als wasmeubel, een fiets als trouwring.

Een Circulair Ambachtscentrum is een locatie of netwerk waarbij in samenwerking tussen velen gezorgd wordt voor het beperken van afval door her te gebruiken. De milieustraat dus, afgerond met reparatiewerkplaats en kringloopwinkel. Een principe dat door heel Nederland wordt onderzocht, en zo ook in Lingewaard. Daaruit bleek dat Lingewaard te klein is om dit goed te organiseren. Over samenwerking is vervolgens met Overbetuwe gesproken waarna dat voornemen is bekrachtigd. Zoeken gaat men in 2024, naar de passende vorm en functies.

Een veelbelovende ontwikkeling. Hoeveel mooier is een product met een verhaal? En levert een afgedankte lamp als begin niet haast altijd een interessanter resultaat op dan een leeg vel papier?

Anderzijds kun je je afvragen of dat netwerk niet al bestaat en nu slechts een naam krijgt. En als wij hier zo’n cirkel vormen waar steeds minder in of uit kan, en ze doen dat in Arnhem ook, en in Enschede, raken we dan niet wat beperkt? Gaan we dan met onze cirkel ook in grotere cirkels meedraaien? U voelt aan dat deze redenering langzaam richting het zonnestelsel beweegt, en dan naar de Melkweg. We gaan zien hoe de gemeente de grenzen trekken zal, en zoals dat in een cirkel hoort komen we daarover dan bij u terug!

– Door de politieke redactie –