Omroep Lingewaard

Banaan gered: Gelderse onderzoekers kruisen nieuwe soort…

BEMMEL/WAGENINGEN – Het wordt een doorbraak in de bananenteelt genoemd: een bananenplant die bestand is tegen de twee meest verwoestende bananenziekten. Door verschillende bananenrassen met elkaar te kruisen ontstond een nieuwe, onverwoestbare soort. Volgens onderzoekers van verschillende Gelderse bedrijven gaat deze plant honderden miljoenen dollars besparen en gaan vooral kleine boeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika het verschil merken.
Tal van bananenbomen staan in een tropische kast in Bemmel. 9 meter hoog zijn ze. Met zaden uit deze bomen is de nieuwe bananensoort ontwikkeld met de naam Yelloway One.
In opdracht van het bananenbedrijf Yelloway ontwikkelde KeyGene in samenwerking met onder meer de Wageningen Universiteit het nieuwe ras. Plantenonderzoeker Fernando García-Bastida is er drie jaar mee bezig geweest: een bananensoort kweken die beschermd is tegen twee grote ziekten, maar tegelijkertijd de smaak, vorm en kleur behoudt zoals we die kennen.

Plantages vernietigd

De banaan werd met uitsterven bedreigd door twee plantenziekten, zegt Gert Kema, hoogleraar plantenziektenkunde bij de Wageningen Universiteit. De ene ziekte is TR4, een schimmel die hele plantages kan vernietigen. De tweede is de bladziekte Black Sigatoka, die een bananenoogst drastisch kleiner kan maken.

Van Gelderland naar Azië

Bananenplantages in de Filipijnen en Indonesië werden zwaar getroffen door de ziekten. Na de experimenten in Bemmel en Wageningen zal een aantal van deze resistente bananenplanten daar geplant worden. Eerst nog voor veldproeven, maar op termijn is het de bedoeling dat de planten het verschil gaan maken voor de banenboeren daar, zegt Kema.
https://www.gld.nl/nieuws/8214757/banaan-gered-gelderse-onderzoekers-kruisen-nieuwe-soort