In februari van dit jaar liet het college aan de gemeenteraad weten, dat het kiest voor noodopvang van asielzoekers. De gemeenteraad had het college in juni 2024 gevraagd om een aantal scenario’s voor opvang uit te werken, waaronder de nul-variant; geen opvang.
Over dat scenario was het college helder. “We hebben in het opvangen van asielzoekers in onze gemeente naast onze wettelijke taak bovendien ook een morele verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de benodigde asielzoekersopvang in Nederland.” Kleinschalige opvang was evenmin de keuze voor het college, vooral omdat de gemeente hier minder ondersteuning vanuit het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) voor krijgt en dus de opvang zelf moet exploiteren. Het meest realistische scenario voor asielopvang in de gemeente Lingewaard was volgens het college het realiseren van een tijdelijke noodopvang. Dat scenario wordt nu concreet. Het COA zet noodopvang in als er onvoldoende reguliere opvangplekken zijn. Asielzoekers verblijven hier tijdelijk en verhuizen naar een azc zodra daar plaats is. De gemeente heeft geen invloed op de samenstelling van de groep asielzoekers in de opvang. Het COA bepaalt hoe de samenstelling er uit ziet. Meestal is dit een mix tussen gezinnen en alleenstaanden.
Aan de Zandsestraat in Bemmel nabij De Pas komt voor twee jaar een noodopvang voor 200 asielzoekers. Het COA betaalt de kosten voor het gebruik van de opvang en levert het locatiemanagement (begeleiding, verzorgen dagprogramma, schoonmaak en onderhoud), de beveiliging en de huisartsenzorg. Ook draagt het COA zorg voor het plaatsen van de tijdelijke woonunits en de realisatie van de infrastructuur (gas, water, licht, riolering, etc.). Het terrein is eigendom van de gemeente en op termijn bedoeld voor woningbouw. Het deel van de locatie noordelijk van de hoogspanningsleiding, bedoeld voor ongeveer 130 woningen, wordt niet betrokken bij de opvang. Het gedeelte ten zuiden daarvan, bedoeld voor ongeveer 15 vrijstaande woningen wordt eind 2027 uitgevoerd, zodat hier de noodopvang kan worden gerealiseerd.
De gemeente heeft een uitgebreid communicatieplan rond het realiseren van de noodopvang. De gemeenteraad heeft inmiddels informatie ontvangen, evenals de direct omwonenden. Zij zijn persoonlijk geïnformeerd. Overige omwonenden ontvangen een brief. Het wijkplatform, de ondernemersvereniging en vertegenwoordigers van scholen en zorgorganisaties worden gebeld door de verantwoordelijk wethouders. Alle inwoners van Bemmel krijgen een brief. Voor direct omwonenden organiseert de gemeente een besloten bijeenkomst. Op 7 mei verschijn er een special van het GemeenteNieuws.
Voor mensen die niet direct aan de locatie wonen organiseert de gemeente geen aparte bijeenkomst. Zij zijn welkom op de inforonde voor de raad op 14 mei in het gemeentehuis. Deze inforonde staat volledig in het teken van de noodopvang. Inwoners kunnen tijdens de inforonde via livestream meekijken of terugkijken. Aansluitend aan de presentaties is er ruimte voor technische vragen vanuit de raad. Daarna krijgt iedereen de mogelijkheid om in te spreken, mits zij zich van tevoren aanmelden. De Politieke avond over de noodopvang is op woensdag 28 mei. De gemeenteraad besluit over de noodopvang in de vergadering van 5 juni.
– Door de politieke redactie –