Samen eten verbroedert en samen dingen doen vergroot het begrip voor elkaar. Met de combinatie van die twee willen we in Lingewaard een basis leggen voor vriendschappen tussen vluchtelingen (statushouders) en de andere inwoners van Lingewaard.
Op 23 juni wordt in Brasserie Bloem in Bemmel de eerste ‘Samen koken Samen eten’ sessie gehouden; vluchtelingen gaan samen met hun buren recepten uitzoeken, boodschappen doen, koken én lekker eten. Onder het genot van fijne muziek delen vluchtelingen hun verhaal met andere inwoners. Een mooie kans om elkaars cultuur te leren kennen, Nederlands te spreken én misschien wel samen de eerste ideeën te delen over samenwerken.
‘Samen koken, Samen eten’ vloeit voort uit het initiatief Nieuwe Buren van ZELF Lingewaard. Het initiatief Nieuwe Buren ziet de komst van vluchtelingen niet alleen als een verplichting van de overheid om een plek te organiseren waar asielzoekers worden gehuisvest. Maar wil zich inzetten voor een samenleving waar ook vluchtelingen zich opgenomen en geaccepteerd voelen en volwaardig deel kunnen nemen aan onze samenleving. Een mogelijkheid waarbij we de buurt bewoners van deze Nieuwe Buren willen uitnodigen om ook hun aandeel in de inburgering op te pakken. Geen overheidstaak, maar gewoon omdat ze onze Nieuwe Buren zijn.
De eerste uitnodigen voor de deze ‘Samen koken, Samen eten’ sessie zijn al de deur uit en de eerste twintig aanmeldingen zullen beloond worden met een gezellige middag, een heerlijke maaltijd en een goed gesprek met mede inwoners en afgevaardigden van diverse maatschappelijke instellingen uit Lingewaard. De inloop is vanaf 15 uur bij Brasserie Bloem in Bemmel. De prijs voor het eten bedraagt 2 euro per persoon of zoveel meer als het meemaken van dit evenement de deelnemer waard is. Het drinken is niet inbegrepen en wordt direct afgerekend aan de bar van Bloem.
Aanmelden kan door een email aan ontmoeten@zelf-lingewaard.nl of bel Stefan Franken op 06-234 44 902.
De organisatie is in handen van ZELF Lingewaard en Vluchtelingen Werk Lingewaard, aangemoedigd door de gemeente Lingewaard, de Driestroom en de Stichting Welzijn Lingewaard.