Omroep Lingewaard

Bevrijdingsdag in Lingewaard

70 Jaar Nederland bevrijd.
Huissen.
Bevrijdingsvuur:

Bevrijdingsdag begint voor de leden van Stinase eigenlijk al om 0,00 uur. Dan staat Stinase samen met een groep lopers klaar om het bevrijdingsvuur te ontvangen. Al vele jaren haalt Stinase het vuur op in Wageningen. Dit vuur wordt overhandigt door de burgemeester van Wageningen aan veel loopgroepen die het vuur door heel Nederland brengen.
Ook een groep lopers uit Huissen brengt het vuur van Wageningen naar Huissen. Tussen 03.00 en 04.00 uur verwachten wij dat we met het vuur op De Markt in Huissen aankomen. Hier zal de vlam de hele dag, tot het begin van het concert, blijven branden.
Dit jaar, van wege 70 jaar Bevrijd, zal het vuur ook overdag door loopgroepen naar de diverse kernen van de gemeente Lingewaard gebracht worden. Om 11.00 uur verwacht Stinase een aantal loopgroepen die het bevrijdingsvuur verder brengen. Voor het overdragen van het vuur zal er een korte en feestelijke ceremonie zijn.

Bevrijdingsconcert:
(met Ernst Daniël Smid en de Stedelijke Muziekvereniging Huissen)
Ter gelegenheid van het feit dat het 70 jaar geleden is dat er in Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog organiseert Stinase op dinsdag 5 mei een bevrijdingsconcert. Dit jaar zal tijdens dit bevrijdingsconcert Ernst Daniël Smid optreden. Hij zingt liederen die begeleid worden door een pianist en door de Stedelijke Muziekvereniging Huissen. De Stedelijke Muziekverening Huissen zal ook een aantal euigen stukken ten gehore brengen.

Tijdensa het concert zullen er veel bekende melodieën te horen zijn. Misschien kunt u deze zelfs wel mee zingen of neuriën, dat zien wij ook graag gebeuren. Ernst Daniël Smid zal zelf ook veel vertellen over zijn muziek. Wij verwachten een uniek concert.
Voor dit concert zijn er geen kaarten te koop. De toegang is voor dit geweldige concert gratis en in de pauze krijgt u zelfs een kopje koffie aangeboden. Het concert begint om 20.00 uur en de kerk aan de Lange Kerkstraat is gaat om 19.00 uur open voor de bezoekers.

Bron: Stinase Huissen

Bemmel:
11.00 uur: Wandelaars van deBOL halen het bevrijdingsvuur op in Huissen
12.15 uur: Aankomst bij de kapel van Maria van de bloeiende Betuwe op de Heuvel, Heuvelsestraat – aansteken van zeventig kaarsen bij de kapel
12.45 uur: Vertrek wandeltocht van Mariakapel naar de Markt in Bemmel
13.30 uur: Aankomst op de Markt – ontsteken van het bevrijdingsvuur

13.30 – 16.00 uur: Feest op de Markt met kinderspelen en muziek van dweilorkest De Dreumels

Foto-expositie Historische Kring Bemmel in de Donatuskerk
16.00 uur: Sluiting – aansteken van zeventig kaarsen die gebracht worden naar de Mariakapel bij de kerk, zodat het bevrijdingsvuur nog langer kan blijven branden
16.15 uur: Het bevrijdingsvuur op de Markt wordt gedoofd!
De dodenherdenking wordt georganiseerd door het Oranjecomité Bemmel/Ressen en stichting deBOL. Bevrijdingsdag Bemmel wordt georganiseerd door stichting deBOL. Meer informatiestaat op www.debolbemmel.nl.

Gendt:
8.00 uur Vlag in top. Iedereen word verzocht om de vlag te hijsen.
11.00 uur 70 jaar bevrijding in Villa Ganita
Villa Ganita is tot +/- 14.00 uur geopend voor een powerpoint presentatie door Hist. Kring Gente. Ook museum “Niemandsland” kan worden bezocht. Alles staat in het teken van 70 jaar bevrijding van Gendt en is zeer zeker de moeite van het bezoeken waard.
11.30 uur Optocht Jong St.Sebastianus
Vanaf het Julianaplein trekt Jong St. Sebastianus voor een optocht naar het monument om daar ook voor opluistering te zorgen.
12.00 uur Aankomst fakkeldragers met bevrijdingsvuur.
Het bevrijdingsvuur (afkomstig van Wageningen) wordt binnengebracht door enkele Gendtse atleten die al vele malen de Polderloop hebben volbracht.
Ontsteking bevrijdingsvlam
In aanwezigheid van Gendtse oud-strijders zal de bevrijdingsvlam worden ontstoken. Deze staat opgesteld, voor het monument, in de “Tuin van de Vrijheid”
Optreden Jong St. Sebasianus
Vendelhulde
Sluiting met Wilhelmus.

Info over activiteiten in Doornenburg, Angeren, Haalderen en Ressen? Tip ons via: info@omroeplingewaard.nl !

Foto: Publiek Domein