CDA Lingewaard heeft zorgen geuit over de toekomst van hoogstamfruitboomgaarden in Lingewaard na recente berichten vanuit Ressen. Een groot deel van de gronden tussen de Woerdsestraat en Zwarteweg (Hornbach/Ovatonde, zie bijgaande plattegrond) is in het bezit van projectontwikkelaars. De fruitteler die de gronden pacht beëindigt er dit jaar de bedrijfsactiviteiten, waarop de eigenaren opdracht hebben gegeven de fruitbomen te rooien. Nog voor 2025 zal daarmee het dorpsgezicht van Ressen drastisch veranderen.
De gronden behoren nog net tot de gemeente Nijmegen. Aan de zuidzijde ervan grenst het uiterste nog te realiseren hoekje bebouwing van de Waalsprong. Over ‘Vlek 14’, waarin de gronden volgens Nijmeegse beleidsdocumenten zijn gelegen, zijn al eerder de nodige opvattingen gedeeld en betwist. Voorlopig is de bestemming ‘groen’ en draagt het gebied bij aan de ruimtelijke, landschappelijke scheiding tussen Ressen, Bemmel en Nijmegen.
Het Lingewaards college gaat niet over Nijmeegs grondgebied. Bovendien zijn de gronden bestemd voor agrarisch gebruik, dus niet slechts voor fruitteelt of hoogstamboomgaarden. CDA Lingewaard begrijpt dan ook dat het college op eerdere vragen over de Ressense situatie het antwoord gaf dat er geen aanleiding was te handhaven. Het college benadrukt daarbij dat er geen plannen van Nijmegen bekend zijn om het gebied anders te bestemmen dan ‘groen’.
Voor boomgaarden in en om Ressen die in het Lingewaardse Park Lingezegen zijn gelegen geldt dat ze moeten worden be- en onderhouden. Gerooide fruitbomen moeten worden herplant. Daarin is dat deelgebied echter een uitzondering binnen de gemeente. CDA Lingewaard wil ‘al het mogelijke ondernemen om de laatste hoogstamfruitboomgaarden in Lingewaard te behouden’. Wat zij ‘aantasting van het dorpsgezicht Ressen’ noemt, is ook elders in het Lingewaardse landschap een risico. Fruitteelt mag dan in essentie een bedrijfseconomische aangelegenheid zijn; de hoogstamboomgaarden hebben landschappelijke waarde, aldus CDA Lingewaard.
Over een jaar wordt naar verwachting het Omgevingsprogramma ‘Natuur, Landschap en Biodiversiteit’ vastgesteld. Daarin moeten de boomgaarden bescherming krijgen. CDA Lingewaard waarschuwt dat dit voor de resterende boomgaarden wellicht te laat komt. De partij heeft om die reden de raad voorgesteld afstemming met de gemeente verplicht te maken voordat hoogstamfruitbomen gekapt worden. Dit voorstel wordt op 28 november besproken tijdens de Politieke Avond.
De vooruitzichten voor het Nijmeegse dorpsgezicht van Ressen zijn echter minder fruitig. De opdracht van ontwikkelaars aan de scheidend pachter de gronden ‘schoon’ op te leveren zal er hoogstwaarschijnlijk geen verfraaiing zijn…
– Door de politieke redactie –