Omroep Lingewaard

Verwijdering kiwisluis maakt Waaldijk toegankelijker…

De gemeente gaat als onderdeel van een proefproject de kiwisluis op de Waaldijk bij Bemmel verwijderen. De sluis, die bedoeld was om gemotoriseerd verkeer zoals motorrijders te weren, vormt een grote belemmering voor de toenemende hoeveelheid brede fietsen, zoals bakfietsen en duofietsen. Vooral voor mensen met een beperking zorgt de sluis voor problemen, omdat zij vaak met aangepaste fietsen rijden en deze niet door de sluis kunnen.

Het hekwerk en de poort blijven staan om auto’s tegen te houden, maar de kiwisluis wordt verwijderd om de Waaldijk beter toegankelijk te maken voor fietsers. Dit deel van de Waaldijk is een belangrijke fietsroute, onderdeel van het Hoofdfietsnet Gelderland en wordt dagelijks door veel fietsers gebruikt.

Hoewel de verwijdering mogelijk leidt tot een kleine toename van motorrijders op de dijk, verwacht de gemeente dat dit beperkt blijft door afsluitingen in omliggende gemeenten en de bestaande bebording. De situatie zal in 2025 gemonitord worden en indien nodig kunnen extra maatregelen, zoals een motorverbod, worden overwogen.

De gemeenteraad en direct omwonenden worden geïnformeerd over deze maatregel. Afhankelijk van de uitkomsten van het proefproject, wordt er later beslist of de kiwisluis permanent wordt verwijderd.

– Door de Politieke Redactie –