Wist U dat er in Nederland meer dan 2400 vlinders bestaan. De meeste vlinders zijn nachtvlinders en micro-vlinders. In Nederland zijn er 53 soorten dagvlinders. Bij deze soorten zitten vlinders die iedereen wel kent, zoals de Dagpauwoog en de Atalanta. Ook de witjes kent men wel, maar welk witje het is blijft lastig. De beste vlindertijd is van juli tot half september.
Veel vlinders zijn bedreigt en staan op de rode lijst, o.a. Parelmoervlinders en het Pimpernelblauwtje. Wist U dat 15 Soorten inmiddels verdwenen zijn uit Nederland, 12 ernstig bedreigd, 10 bedreigd, 7 kwetsbaar en 3 gevoelig. Slechts 29 soorten (38%) zijn niet bedreigd.
Dat het met de vlinders steeds slechter gaat weet men wel. Maar we kunnen de vlinder helpen door planten in de tuin te planten die een bron van nectar zijn en deze vooral op zonnige plaatsen te poten. Ook zijn vlinders gek op fruit, dus een schoteltje met een stukje appel of banaan helpt ook.
Vlinders hebben waardplanten. Deze planten gebruiken de vlinders om eitjes af te zetten. De Dagpauwoog heeft als waardplant de brandnetel waar de eitjes op afgezet worden die tot rupsen, pop en nieuwe vlinders zullen groeien en het Icarusblauwtje heeft de rolklaver.
Park Lingezegen heeft 3 vlindertuinen. Heb je het Klompenpad Zeegsepad gelopen dan ben je er zeker langs gelopen. Deze tuinen vormen een oase voor vlinders en andere insecten. Ze zijn aangelegd door Stichting Natuurtuin Lingezegen. De oudste tuin ligt bij Kasje Doornik, de 2e tuin ligt langs de Bemmelse Zeeg en de meest recente ligt op Landgoed Doornik, deze vlindertuin is ruim 2000 vierkante meter.
Voor meer informatie over de vlindertuinen:
https://parklingezegen.nl/kasje-van-doornik/?highlight=kasje
https://parklingezegen.nl/vlindertuin-landgoed-doornik/?highlight=vlindertuin
https://parklingezegen.nl/vlinder-en-libellentuin-bemmelse-zeeg/
Informatie over vlinders kunt U vinden op:
https://www.vlinderstichting.nl/
Foto’s © Willeke van Vulpen.