Omroep Lingewaard

Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen

Colleges 18 gemeenten stemmen in met versterkte samenwerking regio Arnhem-Nijmegen

 

De colleges van B&W van 18 deelnemende gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen hebben 6 oktober ingestemd met voorstellen om de samenwerking te versterken. Als de komende maanden ook de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten instemmen, start op 1 januari 2021 een nieuwe gemeenschappelijke regeling regio Arnhem-Nijmegen. Onder de naam Groene Metropoolregio wordt straks gewerkt aan vijf opgaven die samen de regionale agenda vormen.

 

Lucien van Riswijk, burgemeester van Zevenaar en voorzitter van de stuurgroep is blij met dit resultaat. “Het feit dat er een breed gedragen besluit van 18 colleges ligt, bewijst dat de behoefte aan een versterkte samenwerking groot is. Regiobreed wordt erkend dat de opgaven die er liggen grote urgentie hebben en alleen in gezamenlijkheid aangepakt kunnen worden”, aldus van Riswijk. 

 

Legitimering

Naast meer slagkracht is een democratische legitimering van de samenwerking een belangrijke doelstelling van de versterkte regio. Sylvia Fleuren, wethouder in Berg en Dal en lid van de stuurgroep ziet dat dit goed geborgd is in de plannen. “We creëren nadrukkelijk geen nieuwe bestuurslaag. Het werken aan de opgaven blijft een collegeverantwoordelijkheid en gemeenteraden kunnen besluiten over deelname aan een opgave. Ik denk dat we hiermee maximale flexibiliteit én transparantie organiseren.” 

 

Provincie

Ook de provincie Gelderland is enthousiast over de versterkte samenwerking. Peter Kerris, provinciaal gedeputeerde met de regio Arnhem-Nijmegen in zijn portefeuille: “Fantastisch dat de regio deze samenwerking oppakt!  Er is een forse opgave om versneld woningen te bouwen en er liggen grote uitdagingen om duurzame energie op te wekken. Dat krijg je alleen samen voor elkaar. Als provincie zijn we blij met zo’n krachtige partner. Wij zijn vanaf het begin intensief betrokken geweest bij dit proces waarbij we de enorme potentie van de regio zien – met alle kansen en uitdagingen die daarbij horen. De doelen sluiten mooi aan bij die van de provincie, reden waarom we heel graag samen willen optrekken.” Mogelijk gaat dit samen met een financiële ondersteuning voor de regio voor de komende twee jaar; Gedeputeerde Staten hebben hiervoor een voorstel bij Provinciale Staten ingediend die hier later dit najaar over besluiten. 

 

Profilering

Naast slagkracht en democratische legitimering is profilering een derde belangrijke reden om de handen ineen te slaan. Voorzitter van de stuurgroep Van Riswijk: “Door je als regio scherp te profileren, word je veel beter gezien in Den Haag en Brussel. We kiezen daarbij voor een profiel waarbij groei hand-in-hand gaat met een ontspannen leefkwaliteit en dat doen we onder de naam Groene Metropoolregio. Ook gaan we meer en beter samenwerken met maatschappelijke partners en het bedrijfsleven om onze gewenste doelen te bereiken.”